IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
09:06 | 17 октомври 2015
Обновен: 10:48 | 24 април 2024

България може да транзитира между 20 и 30 млрд. кубически метра газ

Експерти:Необходимо е повече от политически заявки

По материала работи: Юлиян Атанасов
България може да транзитира между 20 и 30 млрд. кубически метра газ

България може да транзитира между 20 и 30 млрд. кубически метра газ след като интерконекторите с Гърция, Турция и Македония бъдат завършени. Това обяви вчера енергийният министър Теменужка Петкова.Според експерти обаче това е амбициозна задача, чието реализиране ще отнеме дълги години. Антон Иванов от Българския енергиен форум обяви в сутрешния блок на ТВ Европа, че решението за такова начинание трябва да е икономически обусловено, а не политически мотивирано.

 

Заявката, че страната ни може да транзитира около 25 млрд. кубически метра газ не е неосъществима, но много трудно може да се реализира, обявиха енергийни експерти.За да се превърнем в основна транзитна държава е необходимо повече от политически заявки, на мнение е Антон Иванов.Дори страната ни да се превърне в транзитна страна за газ, то единствената изгода ще бъде събирането на транзитни такси. На този етап обаче интерконекторните ни връзки с Гърция, Турция и Македония не работят. По тях се работи от дълги години, но все още не е ясно кога ще бъдат пуснати в експлоатация.

Коментари

Новини Варна