IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
18:38 | 18 октомври 2015
Обновен: 22:01 | 24 април 2024

Застрахователите настояват за по-ниски вноски в Гаранционния фонд

Той получи правото да определя размера на обезщетението при пътни травми

По материала работи: Борис Проданов
Застрахователите настояват за по-ниски вноски в Гаранционния фонд

Застрахователи поискаха намаляване на вноските в Гаранционния фонд, където се отчисляват средства от автозастраховките. След първото четене на Кодекса по застраховането и гласуването на промените от Народното събрание, Гаранционният фонд получи правото да определя размера на обезщетението при пътни травми.


Застрахователите не просто не приемат промяната, но смятат, че вноските във фонда трябва да се ограничат. Пред БНР, изпълнителният директор на една от големите застрахователни компании Румен Георгиев коментира: "Гаранционният фонд няма такива функции. Има функции за изплащане на събития за нередовни водачи. Те са изброени по закон. Той има резерви, които се трупат, които са предостатъчно, да не говорим, че може би би трябвало и да намалят вноските в гаранционния фонд, защото никой досега не е показал по какъв начин се разходват тези пари, освен, че изгубиха в КТБ огромни суми на депозит. Различни са позициите на колегите, но общо взето обща е позицията, че вноските в Гаранционния фонд не трябва да се увеличават, а трябва да намалеят, което на практика означава, че никакви нови функции не би трябвало да се влагат."

Коментари

Новини Варна