IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
22:16 | 18 октомври 2015
Обновен: 10:48 | 24 април 2024

Монтираха 3 системи за следене на метеорологичните условия на пътя

Те са разположени на шосе Е-79

По материала работи: Борис Проданов
Монтираха 3 системи за следене на метеорологичните условия на пътя

Инсталирани са първите 3 системи за автоматизирано проследяване на метеорологичните условия на пътя, съобщиха от АПИ. Станциите са на E-79 – при с. Долна Вереница, в област Монтана, в района на Кресна, в област Благоевград, както и на път I-6, при входа на град Бургас.


Данните от метеорологичните станции ще се обработват в реално време и ще подпомогнат интелигентното управление на пътната обстановка, което включва анализ на данните и изготвянето на метеорологични прогнози за състоянието на пътя. Станциите ще отчитат скоростта и посоката на вятъра, температурата под и над пътната настилка, интензивността на валежите, нивото на водния стълб на платното и съответно ще предупреждава за опасност от наводнение, замръзване и т. н.


Специално вградените датчици за отчитане солеността на водата на пътя ще съдействат да се предвиди и преизчисли точката на замръзване. Мрежата от метеорологични станции ще позволява точно прогнозиране на пътните условия и ще предупреждава структурите на Агенция „Пътна инфраструктура“, шофьорите и пътноподдържащите фирми при настъпване на промени във времето.


fakti.bg

Коментари

Новини Варна