IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
13:00 | 22 октомври 2015
Обновен: 13:26 | 21 април 2024

Големият шанс на Китай да разсее опасенията около икономиката си

През следващата седмица започва среща на Комунистическата пария за одобряване на социални и икономически планове

По материала работи: Юлиян Атанасов
Големият шанс на Китай да разсее опасенията около икономиката си

Рязкото забавяне на втората най-голяма икономика в света и сривът на фондовите пазари през последните месеци разтърсиха света надлъж и нашир, коментира CNN Money. Срещата на Комунистическата пария, която започва на 26 октомври, е шанс правителството да възстанови доверието в способността си да управялва сложната трансформация на китайската икономика. Официалните представители ще обсъдят и одобрят социални и икономически планове за следващите пет години. Експертите казват, че установяването на пътната карта може да спомогне за преодоляване на опасенията у дома и извън страната.

 

 „Правителството е вещо в използването на 5-годишни планове за повишаване на фискалните разходи в моменти на забавен растеж, което се възприема добре от пазарите, дори ако реалните разходи се увеличават постепенно през следващите няколко години“, пишат Николас Консонъри и Бен Уонг от Eurasia Group.Въпреки последните сътресения Пекин се въздържа от агресивни стимули, като вместо това прилага по-малки разпокъсани мерки за управлението на по-постепенен спад. Икономистите очакват правителството да понижи официалния си целеви ръст на БВП до средно 6,5% на година до 2020 г.

 

Това съвпада с медианната прогноза за растеж от 6,5% за 2016 г. на експерти в проучване на CNN Money и е значително по-бавно от ръста от 6,8%, очакван през тази година. По-рано тази седмица Пекин съобщи, че ръстът на БВП се е забавил до 6,9% през третото тримесечие. „Целта е по-скоро символична, отколкото реална“, казва Кевин Лай от Daiwa. “Продължаваме да мислим, че правителството ще направи необходимото, за да се увери, че инвеститорите не изпадат в паника, и за да избегне масово изтичане на чужд капитал“. Като цяло срещата ще бъде възможност за президента Си Дзинпин да потвърди ангажимента си за икономически реформи, обявени пред изминалите години, чиято цел е да позволят по-голяма роля на пазарите.

 

„Някои от последните развития, особено спасяването на фондовите пазари, хвърлиха съмнения върху ангажираността на Пекин за по-нататъшна либерализация“, казва икономистът Уей Яо от Societe Generale China. Това „ще бъде важно място за новите лидери да изяснят истинските си намерения“.

 

Очаква се правителството да обяви и изключване на членове от Комунистическата партия – включително високопоставени представители, уловени от антикорупционните усилия на Си Дзинпин. Кампанията вече обвини в корупция някои лица, като това вероятно ще продължи, макар и с по-бавна скорост, казва Лай.

Коментари

Новини Варна