IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
18:12 | 22 октомври 2015
Обновен: 19:37 | 27 март 2024

Слаб интерес към хранитe по стандарт отчитат производители

Натуралните продукти да се освободят от данък, предлага млекопреработвател

По материала работи: Юлиян Атанасов
Слаб интерес към хранитe по стандарт отчитат производители

Произведените по стандарт храни са по-скъпи и малотрайни, затова няма голям интерес от страна на потребителите и на производителите към тях. Това каза пред БНР млекопреработвателят Симеон Присадашки. Към момента 69 месопреработвателни фирми са заявили, че ще произвеждат по стандарт „Стара планина“. 45 удостоверения са издадени за производство по БДС на млечни продукти.87 фирми произвеждат хляб по стандарт "България“ и едва пет фирми искат да произвеждат лютеница по утвърдения браншови стандарт, заяви д-р Румен Методиев от Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

 

„Няма голямо движение в тази насока. При месото има отлив от стандарт „Стара планина“, твърди Присадашки.Според него идеята за данък „вредни храни“ едва ли ще постигне желания ефект. Той твърди, че по-голям ефект ще има, ако натуралните храни се освободят от данък. Млекопреработвателят смята, че новият данък ще увеличи сивия сектор. Той изрази съмнение доколко БАБХ има капацитет да проверява съответствието между обявеното на етикета и действителното съдържание на продукта.

Коментари

Новини Варна