IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
10:46 | 29 октомври 2015
Обновен: 10:49 | 24 април 2024

България е последна в ЕС по производителност на ресурсите

Страната изостава въпреки подобрението на показателя с над 21% от 2002 до 2014 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
България е последна в ЕС по производителност на ресурсите

България е на последно място в Европейския съюз (ЕС) по показателя "производителност на ресурсите" с ниво от 0,30 евро/кг, сочат данни на Евростат за ефективното използване на природните ресурси през 2014 г.Производителността на ресурсите измерва връзката между икономическата активност (БВП) и потреблението на природни ресурси, разкривайки колко ефективно се ползват тези ресурси.Освен България в дъното на класацията са още Румъния - 0,32 евро/кг, Естония - 0,42 евро/кг, Латвия - 0,49 евро/кг, Полша - 0,61 евро/кг, Унгария - 0,89 евро/кг, Чехия и Финландия - с по 1 евро/кг.На върха на класацията по производителност на ресурсите през миналата година пък са Люксембург - 3,94 евро/кг, Холандия - 3,82 евро/кг и Великобритания - 3,28 евро/кг. По-нататък в класацията с показател между 2 и 3 евро/кг попадат страни като Италия, Испания, Франция, Белгия и Германия.

 

Нивото на производителност на ресурсите варира значително между различните държави от ЕС в зависимост от природните им дадености, разнообразието от промишлени дейности, ролята на сектора на услугите и на строителството, мащаба и моделите на потребление и различните енергийни източници.Средното ниво на производителност на ресурсите в Евросъюза е 1,95 евро/кг, като то се е увеличило спрямо 2002 г., когато този показател е бил 1,53 евро/кг.В периода между 2002 и 2008 г. БВП и потреблението на природни ресурси в ЕС се увеличават със сходни темпове, поради което този показател остава почти без изменение. След 2008 г. обаче потреблението на вътрешните природни ресурси намалява значително, докато брутният вътрешен продукт расте по-силно, в резултат на което е постигнато увеличение на производителността на ресурсите. С други думи, след 2008 г. ЕС успява да свърши повече работа с по-малко ресурси.

 

Като цяло повишението на нивото на производителност на ресурсите в страните членки на ЕС от 2002 г. до 2014 г. е резултат основно от намалението на потреблението на материални ресурси. Държавите с най-голямо повишение на производителността са тези, в които потреблението на ресурсите е паднало най-силно. Това важи с особена сила за Испания, Италия и Ирландия. Само в България, Латвия и Полша нивото на производителност на ресурсите се подобрява въпреки значително повишение на потребление на ресурси в тези страни, защото БВП е нараснал още по-бързо. В България нивото на производителност на ресурсите е нараснало с 21,1% в периода от 2002 г. до 2014 г. Потреблението на местни ресурси възлиза на 133 млн. тона през миналата година, нараствайки с 20,9 на сто за същия период. Евростат посочва още, че БВП на България за 2014 г. е 39,5 млрд. евро, като той се е повишил с 46,3% от 2002 г. до 2014 г.В страните, в които производителността на ресурсите се влошава, се наблюдава силен ръст на потреблението на местни ресурси. Такива са Естония, Румъния, Малта, Литва и Швеция.

 

Използването на ресурсите играе решаваща роля върху околната среда - от добива на природни ресурси за производство и потребление до изхвърлянето на отпадъци и емисиите на парникови газове.Според европейската статистика ефективното използване на ресурсите е ключ към стратегията "Европа 2020" за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж на европейската икономика през следващите няколко години. Акцент в тази стратегия се поставя върху заетостта, образованието и научните изследвания, но също така и върху постигането на икономика с ниска въглеродна интензивност с целеви показатели за климата и енергията.

Коментари

Новини Варна