IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Икономика
15:03 | 5 ноември 2015
Обновен: 11:51 | 20 юли 2024

Засилва се интересът към ваканционните имоти в зимните курорти

Цените в ски курортите отбелязват първи ръстове от седем години насам, според консултантска компания

По материала работи: Юлиян Атанасов
Засилва се интересът към ваканционните имоти в зимните курорти

Засилва се популярността на ваканционните имоти в ски курортите през тази година, отчитат от консултантската компания Bulgarian Properties.Пазарът в зимните ни курорти, който беше изпаднал в тежка криза, преживява своеобразен Ренесанс, като засилената активност е продължила и през активния летен сезон. Компанията отчита повече продажби през третото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година и първи плахи ръстове на цените от седем години насам.

 

Същевременно кризата за морските ни курорти продължава заради отдръпването на руските купувачи. Най-силен спад на търсенето – 25% на годишна база за третото тримесечие, е регистриран в района на Слънчев бряг. Положителни тенденции обаче се регистрират в северните курорти около Варна, както и на юг от Бургас – в Созопол и Лозенец. На ваканционния пазар на имоти в България освен това навлизат все по-разнообразни по националност купувачи, включително и българи, отчита още компанията.

 

Ски курортите

 

Летните месеци са били изключително активни за Банско с отчетливо нарастване на продажбите на ваканционни имоти на купувачи с разнообразни националности – британци, руснаци, украинци, македонци и други.През изминалото тримесечие средните цени на продадените апартаменти в Банско отбелязват ръст от малко над 1,3% на тримесечна база, показва статистиката на консултантите. Това е втори пореден тримесечен ръст на цените в курорта и затвърждава обръщането на тенденцията и навлизането на имотния пазар в най-големия ни зимен курорт във фаза на възстановяване.Натрупаният ръст в цените на имотите в Банско за деветмесечието е 3,6% на годишна база, сочат още данните на компанията.Средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие е 380 евро/кв.м., а средната обща покупна цена е 26 хил. евро при 23 920 евро за предходното тримесечие.

 

В Пампорово средната цена за третото тримесечие е 340 евро/кв.м., почти без изменение за цялата година. В Боровец средната цена на апартаментите достига 570 евро/кв.м.Пазарите на имоти в зимните курорти като цяло са стабилни, цените достигнаха дъното и вече се забелязват възстановяване и повишаване на интереса към покупка. Със старта на зимния сезон купувачите се активизират и очакванията на компанията са за едно силно четвърто тримесечие на 2015 г. и още по-силно начало на 2016 г.

 

Морските курорти

 

Без особени изменения на пазара премина третото тримесечие за Слънчев бряг и южните курорти. След слабия старт на годината и относително позитивните тенденции в началото на лятото, активният летен сезон е преминал под знака на продължаващ спад на продажбите в Слънчев бряг, който за изминалите месеци е 25% на годишна база.Цените на имотите запазват нива през летния сезон и средната цена, на която са се сключвали сделки в Слънчев бряг, е 600 евро/кв.м, отчитат от компанията.Общата покупна цена на апартаментите в Слънчев бряг през изминалите месеци е около 35 500 евро, а купувачите са с разнообразни националности – както руснаци и британци, така и купувачи от Франция, Германия и Чехия.

 

От южните морски курорти добро впечатление правят Созопол и Лозенец, където през изминалото лято е регистриран добър интерес и сделки както с чужденци, така и с български купувачи. Цените са по-високи от тези в Слънчев бряг - закупените имоти варират в широк диапазон между 35 хил. и 150 хил. евро.На север най-голям интерес през изминалите месеци генерират курортите Златни пясъци и Балчик. Балчик е най-популярният курорт в района за покупка от български купувачи, а Златни пясъци привлича многобройни националности, сред които британци, израелци, руснаци, ливанци и др.

Коментари

Новини Варна