IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
12:29 | 6 ноември 2015
Обновен: 21:44 | 23 юли 2024

Николина Ангелкова, министър на туризма: Имаме всички данни да станем целогодишна туристическа дестинация

Залагаме на културно-историческия туризъм и за 2016 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Николина Ангелкова, министър на туризма: Имаме всички данни да станем целогодишна туристическа дестинация

Пламен Янков

Поздравявам ректора на Икономически университет, преподавателите и студентите по повод 50-годишнината на специалността "Туризъм" защото без вас ние няма да можем да предлагаме качествен туристически продукт.

Това заяви при откриването на Осмия туристически форум и отбелязването на 50-годишнината на специалността "Туризъм" в Икономическия университет във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Щастлива съм, че присъствам на този юбилей, още повече, че той почти съвпада с първата годишнина от създаването на Министерството на туризма.

 

 Поздравявам и организаторите на Осмия туристически форум за това, че успешно си партнираме. Заглавието на тазгодишния форум "Регионалните културно-исторически продукти на България - единни в многообразието" идва именно, за да покаже бъдещите тенденции.

Не случайно Световната организация по туризъм казва, че до 2020 г. културният туризъм ще бъде водещ. Към момента повече от 60% от туристите избират културата при своите пътувания. В България повече от 11% от туристите казват, че идват с цел културен туризъм, а 80% от тези, които идват в страната ни посещават и културно-исторически обекти, отчете Николина Ангелкова. 

Не случайно и ние заложихме културно-историческия туризъм като фокус в рекламната ни кампания за 2015 г. и за 2016 г. Смятам, че само по този начин ние можем да бъдем различни и да се деференцираме от продукта, който останалите държави предлагат. Трябва да изпъкнем с ценностите, които притежаваме. Културно-историческия туризъм може да бъде двигател на растежа за всички региони. Затова министерството разработи 8 такива дестинации като Варна попада в две от тях. Едната е "Морските крепости на България, а другата "Градовете на българските царе". Смятам, че акцентирайки върху всички важни културно-исторически паметници на цялата територия на страната имаме едни съвсем конкурентноспособни двигатели на растежа. Не случайно България е на 22-ро място по конкурентноспособност на културните ценности. Можем да сме една водеща дестинация.

 

 Имаме 11 обекта включени в списъка на материалното и нематериалното наследство на ЮНЕСКО, имаме 4200 манастири, църкви и свети места, да не говорим, че имаме 1600 минерални извора и сме на второ място в Европа след Исландия. И както казват в Дубай "при вас водата е като при нас петрола". Така че имаме всички дадености да бъдем водеща туристическа дестинация. Трябва да използваме тези неща, за да се превърнем в целогодишна туристическа дестинация, заключи министър Николина Ангелкова.

Коментари

Новини Варна