IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
12:07 | 8 ноември 2015
Обновен: 21:44 | 23 юли 2024

Виюнът и белите чапли се завърнаха в Алдомировското блато

Изчезналата в почти цяла България змиевидна риба виюн е един от новите обитатели на Алдомировското блато

По материала работи: manager
Виюнът и белите чапли се завърнаха в Алдомировското блато

Виюнът живее в бавнотечащи води с тинесто дъно, където се заравя при неблагоприятни условия. През последните години обаче той намалява застрашително в цялата страна заради замърсяването и пресушаването на блатата. Възстановяването на популацията в една от най-красивите защитени местности в близост до София – Алдомировското блато, се извърши по проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ Блатото бе зарибено със 17 хил. риби – освен змиорчета в него бяха пуснати шаран, лин, бабушка, червеноперка и костур, съобщава МОСВ. 

Голямата битка при осъществяването му е периодичното пресъхване на блатото. За първи път това става през лятото на 2012 г., когато водата изчезва напълно. По-късно проучванията показват, че това се дължи на земетресението в Перник, отворило карстов тунел (понор). Той е запушен в края на 2013 г. и водната постепенно започва да се възстановява.

Така се пристъпва към зарибяването, а заедно с рибата в блатото се завръщат и птиците. В района вече гнездят белоока потапница, тръстиков блатар, дъждосвирци, голям воден бик и други защитени водолюбиви птици. Наскоро след зарибяването във влажната зона се настаняват и 20 бели чапли, на които природолюбителите могат да се наслаждават от две кули за наблюдение.

Коментари

Новини Варна