IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
18:05 | 11 ноември 2015
Обновен: 18:05 | 18 април 2024

Дават на съд докторка за лекарска непредпазливост

Немарливостта ѝ довела до смърт на нейна пациентка

По материала работи: Борис Проданов
Дават на съд докторка за лекарска непредпазливост

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу д-р Карамфила Р. за причиняване на смърт на пациент при професионална непредпазливост.


На лекарката, която е ординатор невролог в УМБАЛ "Света Анна" в София, е повдигнато обвинение за престъпление.


На 17.02.2012 г. в болницата по спешност постъпила жена с диагноза стенокардия. Два дни по–късно, докато била в болницата, жената се почувствала зле. Тя получила световъртеж, паднала на земята и силно ударила главата си. Получила подкожен хематом, като започнало и кървене в резултат на удара.


В това състояние тя била откарана за преглед при д-р Карамфила Р., която в този момент била на работа. Лекарката решила, че се касае за епилептичен припадък, и се налага специализирано лечение с лекарства.


В подобен случай обаче нормативната уредба казва, че трябва да се назначи рентген и/или скенер за пострадалия пациент. Именно с подобно изследване е било възможно да се определи с точност каква е травмата и да се назначи адекватно и правилно лечение.


Ден по-късно жената починала. Установено било, че именно черепно-мозъчната травма, и кръвоизливите, получени при падането са причина за кончината на жената. Ако обаче била диагностицирана навреме нямало е да се стигне до трагичния край.


Именно бездействието и немарливостта на д-р Карамфила Р. са довели до трагичния изход от ситуацията. Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждането на делото.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна