IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
19:00 | 13 ноември 2015
Обновен: 10:50 | 24 април 2024

Изобретения има при работеща икономика

Водещи у нас са услугите и търговията, а не производството

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изобретения има при работеща икономика

Когато икономиката работи, тогава има изобретения. Това каза в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR Камен Веселинов, председател на Патентното ведомство.На тържествена церемония вчера във Военния клуб в София в присъствието на 35 изобретатели ведомството връчи три годишни награди "Изобретател на годината" в категориите: "Eлектротехника и електроника”, "Машиностроене и строителство" и "Химия и биотехнологии". Отличена беше "Иновативна фирма на годината", двама изобретатели бяха вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели, водена от над 30 г.Според Желко Топич, вицепрезидент на Европейското патентно ведомство, научното и техническо ниво на изобретателите и изобретенията е било изключително високо.

 

"За съжаление дейността на българските изобретатели не е такава, каквато бихме искали да бъде. Това не се дължи на по-ниското ниво на изобретателност на българина. Напротив, въпреки ситуацията, в която е икономиката, българите продължават да правят изобретения", каза Веселинов и си пожела повече българи в заявките към Европейското патентно ведомство.Въпреки събитието той призна, че не са много фирмите, използващи иновативни технологии, което е следствие на икономическото развитие."Българската икономика е слабо ориентирана към производство на изделия. Голяма част от българската икономика заемат търговията и услугите", обясни Веселинов.

 

"Съвсем ясно е, че патентната система, изобретенията, използването на високи технологии е само елемент от икономическия живот. Има редица дребни неща, които могат да се правят постоянно и настойчивост - едно от тях е да се подкрепи националната патентна система, като се подкрепи и националната патентна институция, която я представлява. Така ще може да се подобри информираността на съответните кръгове за изобретенията и изобретателската дейност. В това отношение трябва да отдадем дължимото на церемонията снощи", каза още Топич.Той покани българските изобретатели да участват в конкурса Европейски изобретател на годината, който ще се проведе през 2016 г. в Лисабон.Това е един от начините да се привлече общественото внимание към хората с най-значителния принос не само към техническото, но и към икономическото развитие, каза Топич.

Коментари

Новини Варна