IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
17:53 | 25 ноември 2015
Обновен: 02:58 | 28 март 2024

Договарят китайски инвеститор за 7-ми блок в АЕЦ ”Козлодуй”

Според Борисов, за да имаме нови реактори след 15 години, трябва от сега да се говори на тази тема

По материала работи: Борис Проданов
Договарят китайски инвеститор за 7-ми блок в АЕЦ ”Козлодуй”

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев водят разговори с китайски инвеститори за финансиране на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй".


Говорим за финансов инвеститор в един бъдещ строеж, защото всички заем, че след 10-15 години трябва да продължим да имаме реактори в "Козлодуй", но за тази робота трябват и пари, каза министър-председателят пред българската общност в Пекин, цитиран от БТА.


В рамките на посещението на премиера за участие в Инициативата за икономическо сътрудничество на Китай със страните от ЦИЕ, Борисов се срещна с представители на българската общност в азиатската страна, а домакин на срещата беше посолството ни в Пекин.


Според Борисов, за да имаме нови реактори след 15 години, трябва от сега да се говори на тази тема и да се направи финансово-икономическа обосновка.


В отговор на въпрос премиерът отбеляза, че "Уестингхаус" работи много добре с тази компания (китайската), с която днес са проведени разговорите. В петък премиерът е провел разговори с "Уестингхаус", след като не са подписани документите за седми реактор .


"Казахме няколко неща, които трябва да постигнем и тогава да се върнем на масата за преговори - да намерим финансов инвеститор, който да участва в строителството и след това държавата да има опция да си изкупува дялове, след като започне да произвежда ток", отбеляза Борисов.


По думите му "Уестингхаус" са препоръчали да се отправи предложение към китайската компания за финансиране на 49% от стойността на проекта за седми реактор. Второто условие е да направим предварителни договори за износ, на базата на анализи колко електроенергия ще е нужна за вътрешно потребление и дали ще изнасяме, отбеляза Борисов.


Той добави, че използвайки капацитета и контактите на големите фирми, можем да подпишем предварителни договори за износ на ток с нашите съседи.


"Сега отхвърляме задачите, и когато ги изпълним, ще изляза и ще ви кажа - имаме условия да подпишем. Към момента само ви информирам, че на тези срещи се договарят стратегически планове за следващите години", коментира още Борисов.

Коментари

Новини Варна