IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
19:57 | 25 ноември 2015
Обновен: 18:09 | 18 април 2024

Ралица Агайн се отказа от правомощията си по застрахователния надзор

Тя ги прехвърли на комисията като колективен орган

По материала работи: Борис Проданов
Ралица Агайн се отказа от правомощията си по застрахователния надзор

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн доброволно се отказа от правомощията си по застрахователния надзор. Тя ги прехвърли на комисията като колективен орган. Така Агайн отговаря на многобройните критики от застрахователи, че законът дава на заместник председателя на комисията твърде големи правомощия. Спорен остава единствено въпросът дали застраховката “Гражданска отговорност“ да може да бъде сключвана и по електронен път. Тава ще бъде обсъдено от икономическата комисия на парламента през следващата седмица. За свръхконцентрацията на правомощия при заместник-председателя на застрахователния надзор от месец алармират застрахователи и неправителствени организации. Текстовете бяха част от проекта на новия Застрахователен кодекс, който трябва да влезе в сила от началото на следващата година.

 

На днешното заседание на окономическата комисия обаче, настоящият зам.председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн прехвърли тези правомощия:

 

Тежките правомощия трябва да бъдат възложени на колективен орган, тъй като това представлява огромна тежест за едно лице, независо кое е това лице - така, че е добре в такива случаи решенията да се взимат от колективните органи. Ралица Агайн не бе така отстъпчива по отношение на онлайн застраховането и наличието на стикер, удостоверяващ гражданската отговорност: По отношение на отпадането на електронния подпис, не бих могла да се съглася, тъй като трябва да има някакво доказателство, че полицата е редовно издадена от застрахователя. Стикерът в момента има най-вече една основна функция - доказване на валидността на договора. България е единствената страна в ЕС, където онлайн застраховането все още не е възможно, твърдят опонентите - застрахователи и обществени организации, цитирани от БНР.

Коментари

Новини Варна