IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
11:51 | 29 ноември 2015
Обновен: 02:56 | 28 март 2024

България с два плана при промени в доставките на газ към страната

Хранилището в Чирен е пълно, увери енергийният министър Теменужка Петкова

По материала работи: Юлиян Атанасов
България с два плана при промени в доставките на газ към страната

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че има два различни плана, които да бъдат приведени в действие в случай на промени при доставките на газ към България. Тя  направи изказването в интервю за предаването „Неделя 150” по БНР, предава Агенция Фокус. Повод за коментара й стана спирането на газоподаването от Русия за Украйна.Първата стъпка в случай на промяна на доставките към страната ни „е преминаване в режим на възможно максимален добив от подземното хранилище в Чирен”, посочи енергийният министър. „Наред с това съществува възможност за създаване на условия за значителен пренос на природен газ от Гърция през България, като може да се използва новоизградената технологична връзка между националната ни газопреносна връзка и транзитната газопреносна мрежа при компресорна станция „Ихтиман”. „Булгаргаз” има сключено споразумение, според което, в случай на нужда, до часове може да бъде осигурено получаване на доставки от газ от Гърция”, обясни министър  Петкова и подчерта, че към подобни стъпки ще се  прибягва в много крайни ситуации.

 

Тя увери, че към днешна дата не са налице никакви основания за „притеснение, свързани със снабдяването с газ”. – „Доставките към България вървят абсолютно регулярно, както по националната, така и по транзитната газопреносна мрежа”, коментира тя, допълвайки, че налягането в транзитната газопреносна мрежа тази сутрин е било между 45 и 46 бара, при договорено 38 бара, а по националната налягането е 40-42 бара. В допълнение министър Петкова посочи, че хранилището в Чирен е пълно и към момента в него има  „444 млн. куб.м.Двойно увеличават капацитета на газохранилището в Чирен е пълно и към момента в него има  „444 млн. куб.м.активен газ”. По думите й няма основания за притеснения, както от страна на гражданите, така и от индустрията.

bgonair.bg

Коментари

Новини Варна