IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
15:29 | 29 ноември 2015
Обновен: 18:09 | 18 април 2024

Русия прекратява безвизовия режим в Турция от 1 януари 2016 г.

Aтаката срещу сваления Су-24 е била разрешена лично от командващия турските ВВС Абидин Унал

По материала работи: Юлиян Атанасов
Русия прекратява безвизовия режим в Турция от 1 януари 2016 г.

Продължава втвърдяването на тона между Русия и Турция заради сваления в Сирия руски боен самолет. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че страната му преустановява безвизовия режим с Турция от 1 януари догодина. Освен това Лавров отново постави под въпрос участието на Турция в изнасянето на откраднат от „Ислямска държава” нефт от Сирия и Ирак. Междувременно САЩ отрекоха да са знаели за мисията на сваления руски самолет Су-24 над Сирия. Преди дни руският президент Путин намекна, че Вашингтон може да е дал информация за самолета на Турция, с което косвено е допринесъл за свалянето му.Русия ще спре безвизовия режим с Турция от 1 януари 2016 г – поредна мярка, предприета от страната заради сваления от турските военновъздушни сили руски военен самолет в Сирия.

Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия:
Руската федерация реши да прекрати безвизовия режим с Турция. Решението влиза в сила от 1 януари 2016 г.По думите на Лавров Русия си задава въпроса дали Турция има действителни намерения да се бори с тероризма. Той определи позицията на турския президент Ердоган за свалянето на руския самолет като неадекватна. Ердоган заяви в свое интервю, че ако турските ВВС са знаели, че самолетът е руски, са щели да го предупредят по друг начин. Лавров отново постави под въпрос дали Турция не подкрепя терористите от „Ислямска държава”, като купува част от петрола им.

Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия:
Когато бяха помолени от сирийския президент Башар Асад, руските военновъздушни сили извършиха удари по незаконната търговия с петрол в Сирия. Но преди ние да предприемем действия в Сирия, водената от САЩ антитерористична коалиция нанасяше удари в Сирия повече от една година, без да бъде упълномощена за това от сирийското правителство. Не знам защо досега не са предприели действия по пресичането на търговията с петрол от ИД.Лавров допълни, че Русия ще внесе проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, която да задължи генералния секретар на организацията да изготви доклад за държавите, които подкрепят търговията с петрол на Ислямска държава. Надяваме се САЩ да ни подкрепят при гласуването на документа, призова първият дипломат на Русия.Сирийското правителство приветства предложението на Франция правителствените сили да бъдат използвани в борбата с „Ислямска държава”.

Уалид Муалем – министър на външните работи на Сирия:
По-добре късно, отколкото никога. Ако Лоран Фабиюс е сериозен относно борбата с тероризма и Франция работи с нашите войски в операциите срещу Даеш, ние приветстваме това. Но това изисква фундаментална промяна в позицията на Франция и други страни за кризата в Сирия.Муалем обвини Турция, че снабдява с оръжия бойците на ИД. Анкара осигурява превоза на откраднат от териториите на Сирия и Ирак нефт, който след това се насочва към други страни, каза още сирийският външен министър.

 

САЩ отрекоха да са знаели за мисията на сваления руски Су-24 в Сирия. Два военни източника, цитирани от Ройтерс, разкриха, че Русия не е давала информация за летателния план на самолета. След инцидента руският президент Путин намекна, че САЩ до известна степен са отговорни за свалянето на самолета, като са дали на Турция подробни сведения за оперативните планове на Русия още преди извършването на операцията.

 

Пентагонът в миналото е признавал, че Русия е предупреждавала ръководената от САЩ коалиция за някои от операциите си, например, за изстрелването на крилати ракети на 17 ноември. В този случай обаче американците отричат да са разполагали с подробности за операцията, както твърди Путин.

 

Междувременно турският в. "Хюриет" съобщи в събота, че атаката срещу сваления Су-24 е била разрешена лично от командващия турските ВВС Абидин Унал и началник щаба на ВВС Мехмет Шанверпоредена. Според дипломатически източници на изданието двамата са информирани в продължение на 5 минути от пилотите на турския изтребител и не са отменили процедурата по неутрализирането на руския самолет.

 

По техни данни пилотите на Су-24 са получили предупреждения за приближаването на турската граница по радиоканал, предложен от руската страна при посещението на руския генерал Сергей Дронов на 15 октомври в Анкара.Източниците на "Хюриет" твърдят още, че пилотите на Су-24 не отговорили на нито едно от 10-те предупреждения, отправяни в продължение на 5 минути, след като самолетът бил възприет като заплаха. След инцидента оцелелият щурман на Су-24 обаче заяви пред руски журналисти, че екипажът не е получавал никакво предупреждение – нито по радиовръзката, нито визуално.

Коментари

Новини Варна