IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
16:09 | 29 ноември 2015
Обновен: 21:42 | 23 юли 2024

Седмичен пазарен обзор: Еврото се срина до 9-месечно дъно

Очакванията за нови мерки на заседанието на ЕЦБ през следващата седмица сринаха обединената валута

По материала работи: Юлиян Атанасов
Седмичен пазарен обзор: Еврото се срина до 9-месечно дъно

Федералният резерв на САЩ може да увеличи основният си лихвен процент плавно през следващата 2016 г. година на четири нива, според прогнозите на инвестиционната банка Goldman Sachs. Увеличават се пазарните очаквания Фед да повиши основните лихвени проценти, които са на рекордно ниски нива. Фокусът вече се измества към темпа на повишение след декември. Според динамиката на дълговите пазари, централната банка ще вдигне лихвената ставка с 50 базисни пункта за цялата 2016 г.

 

Икономистите от Goldman Sachs са на мнение, че увеличението ще бъде в рамките на 1 процентен пункт. Според инвестиционната банка, икономиката на САЩ ще продължава да расте достатъчно бързо, за да може Фед да повишава лихвените проценти веднъж на всяко тримесечие. Аргументите подкрепящи прогнозата на стратезите от банката, са стабилният трудов пазар, устойчивото потребление, както и стабилният сектор на строителството и жилищните продажби. Експертите признават, че прогнозата им е твърде смела, но вероятно усложнение би могло да бъде причинено от влиянието на високите лихвени проценти върху жилищния пазар.

 

Европейската централна банка ще проведе заседание на 3 декември, като растат очакванията за разширяване на програмата за изкупуване на активи или намаление на депозитната лихва, която е вече на отрицателно ниво от (-0.2%) Банката стартира одобрената през януари програма за покупки на държавни облигации в еврозоната за над 1 трлн. евро на 9 март. Експертите са на мнение, че количествените улеснения няма да окажат желаното въдействие, поради опасенията от образуване на нов ценови балон, заради изобилието от предлагане на „евтини пари“. Има риск също така правителствата да изоставят усилията, насочени към реформи, тъй като ЕЦБ до голяма степен ще финансира държавните дългове.

 

ЕЦБ възнамерява да преустанови временно програмата за покупки на облигации по време на Коледните празници. От 22 декември до Нова година няма да се осъществяват покупки на облигации заради ниската пазарна ликвидност в този период, обяви институцията в изявление на 25 ноември.

 

Европа

Германската икономика продължава с умерения си ръст и през третото тримесечие. БВП нараства с 0.3% в сравнение с предходния период, сочат финалните сезонно изгладени данни от статистическата служба Destatis. През първите две тримесечия на годината повишението беше съответно 0.3% в периода януари до март и 0.4% в периода април до юни. Стимулите за ръста идват от вътрешното потребление.

 

Доходността по 2-годишните немски ДЦК падна с 0,03% до минус 0,42% в края на търговската сесия в Лондон в петък. Доходността по 5-годишните немски ДЦК падна до минус 0,207% - под нивота на лихвата по депозитите в ЕЦБ.

Коментари

Новини Варна