IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
10:49 | 7 декември 2015
Обновен: 08:24 | 28 март 2024

Сривът на еврото привлича американски компании в търсене на финансиране

Това ще бъде рекордна година за американските компании, привличащи финансови средства в евро

По материала работи: Юлиян Атанасов
Сривът на еврото привлича американски компании в търсене на финансиране

Спадът на еврото спрямо долара през тази година се оказва конкурентно предимство за корпоративна Европа, но освен това той е отворил и алтернативен финансов прозорец за корпоративна Америка, коментира Ройтерс.Това ще бъде рекордна година за американските компании, привличащи финансови средства в евро. Това е опция за финансиране, която би трябвало да се използвана широко и през следващата година, ако еврото продължи да отслабва спрямо долара, както очакват повечето анализатори, а разликите в лихвените проценти останат широки.

 

Нефинансови американски компании вече са привлекли рекордните 69,8 млрд. евро, което е много повече от предишния рекорд от 41,7 млрд. евро от миналата година, сочат данни на Thomson Reuters към 24 ноември.Това бележи ръст от 25% на всички емисии, също рекордни стойности, спрямо предишните 15%. Броят на сделките е 68 спрямо 50 през миналата година и съвсем близо до рекордните 73 от 2000 г.Този скок е продиктуван от острия спад на еврото и разходите за финансиране му през тази година. Това е направило привличането на средства отвъд Атлантика много по-атрактивно за американските компании с глобално присъствие.

 

Еврото е напът да отбележи най-големия си годишен спад спрямо долара от въвеждането му през 1999 г., а разликата между доходността по облигациите в еврозоната и в САЩ е най-голямата от години насам.За компаниите нивото на „кръстосания валутен базисен суапов процент“ на еврото – разходите за суап на евро към долар без валутния риск, е централен за подновения апетит към финансиране чрез евро.

 

Тази седмица тримесечният базисен суап отчете най-високата премия за доларите от средата на 2012 г. По-рано този месец дългосрочните бази, които компаниите използват по-често, например 5- или 7-годишни лихвени проценти, достигнаха до най-високите си стойности от почти 4 години.Това кара американските компании да помислят добре преди да се решат на обратен суап от евро. Вместо това много избират да запазят валутата за други цели като финансиране на бизнес операции в Европа или хеджиране на европейското си изложение.

 

„Това е интегрална част от това как американските компании възприемат финансирането си в момента“, казва Рупърт Люис, ръководител на European Syndicate в BNP Paribas в Лондон. „Повечето от тях са огромни глобални компании“.Активността се е забавила заради Деня на благодарността в САЩ и наближаващите коледни празници. Mastercard обаче е привлякла 1,65 млрд. евро през тази седмица, по-рано този месец UPS събра 1 млрд. евро, а Priceline – 750 млн. евро.

 

Референтният 3-месечен евро/долар кръстосан валутен базисен суапов процент – премията, която инвеститорите търсят при суап на лихвената експозиция в евро към лихвена експозиция в долари, удари -56 базисни пункта през ноември, което не се е случвало от 2012 г.

 

Голяма част от емисиите през тази година се е случило през първото тримесечие, когато еврото се срина с 15%, а доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа (ДКЦ) потъна до едва 0,05%.Макар че еврото и разходите за заеми отново спадат – 2-годишните германски ДКЦ са на рекордно ниски нива от -0,4%, скалата и скоростта на движението не са толкова големи. Затова внезапното желание за възползване от ценовите аномалии не е толкова голямо.

 

А тъй като цената за суап на евро обратно към долари в момента е почти двойно по-висока спрямо миналата година, американските компании, емитиращи в евро, може да са по-изкушени да пазят парите си в брой в европейска валута.Брендан Моран, глобален ко-мениджър в Societe Generale в Лондон, отбелязва, че макар номиналната стойност на сделките през тази година да удря рекорд, то броят им не е изключителен.„Дали ще видим отново скок на обема като през тази година зависи по-скоро от ценообразуването, което не е сигурно дали ще съществува. Не мисля, че ще видим съществена промяна“, добавя той.

Коментари

Новини Варна