IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
14:18 | 9 декември 2015
Обновен: 08:31 | 28 март 2024

Дните на бензина и дизела - преброени

Редица държави забраняват автомобилите с такива мотори

По материала работи: Деян Михайлов
Дните на бензина и дизела - преброени

Дните на бензина и дизела са вече преброени, след като редица държави от цял свят приеха да забранят автомобилите с двигатели с вътрешно горене, предава Car & Driver.

Забраната засяга само новите автомобили и ще бъде факт едва през 2050 година, като решението е било взето на Конференцията на ООН за изменението на климата - COP21. Зад него е застанала организацията за автомобили с нулеви емисии ZEV, част от която е и известната като дом на автомобилите Германия.

В нея членуват още Холандия, Норвегия и Обединеното кралство, както и няколко американски щата - Калифорния, Кънектикът, Мериленд, Масачузетс, Ню Йорк, Орегон, и Върмонт.

Целта на мярката е да се намалят парниковите емисии с до 40%, което ще подкрепи мерките за справяне с климатичните промени в глобален мащаб.

Въпреки че до 2050 година има много време, мярката ще окаже благоприятно въздействие върху развитието на алтернативните задвижващи системи. Редица компании вече обявиха плановете си за преминаване към екологични задвижващи системи, като най-яркият пример е Toyota. Японският гигант, създател на първите в света масови хибриден и водороден автомобили, вече обяви своята стратегия Environmental Challenge 2050 plan, която предвижда елиминирането на моделите с конвенционален агрегат до 2050 г.


Още по темата четете в Automedia.bg

Коментари

Новини Варна