IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
18:13 | 10 декември 2015
Обновен: 08:20 | 28 март 2024

Поевтиняването на суровините заплашва дивидентите

Най-големите дивиденти дават петролните и миннодобивните компании

По материала работи: Юлиян Атанасов
Поевтиняването на суровините заплашва дивидентите

С поевтиняването на суровините до най-ниските им нива от разгара на Световната финансова криза насам, дивидентите, изплащани от най-големите петролни и миннодобивни компании в света, изглеждат все по-трудно оправдани. По данни, компилирани от Bloomberg, сред 20-те от 500 най-големи компании в света (класирани по приходи), за които се очаква да платят най-висока доходност от дивиденти през следващите 12 месеца, 17 са компании, работещи в сферата на природните ресурси. 

 

Сред тях са най-голямата миннодобивна компания в света – BHP Billiton – чиято очаквана доходност от дивиденти (дивидентът, разделен на цената на акция) е над 10% по цената на книжата на компанията, търгувани в Лондон. Plains All American Pipeline е най-отгоре в класацията с доходност от 13,7%. Ecopetrol, най-големият петролен производител в Колумбия, се очаква да донесе 11,6% дивидентна доходност. За сравнение средната стойност на дивидентната доходност сред всички 500 компании е 3,5%. „Инвеститорите подсказват, че нивата на дивидентите доходности, дори по-скоро обявените, като тези в средата на годината, като цяло не са устойчиви“, каза Джереми Съсман, анализатор от Clarksons Platou Securities. „Настоящата среда е една от най-трудните, на които сме ставали свидетели в сферата на природните ресурси и увеличава натиска върху мениджърските екипи за намаляване на разходите“. 

 

Компании като Miners Anglo American, Freeport-McMoran и Glencore преустановиха изплащането на дивиденти, за да не се лишават от ограничени парични ресурси. От друга страна най-големият производител на петрол в Италия Eni и собственикът на петролопроводи Kinder Morgan понижиха дивидентите. Макар че изпълнителните директори, особено на петролни компании като Shell и Chevron, обещават да продължат да изплащат дивиденти, изглежда инвеститорите вземат предвид възможността още компании в сектора да понижат дивидентите.  

От Уил Кенеди и Рактийм Катакий, Bloomberg

Коментари

Новини Варна