IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
20:45 | 10 декември 2015
Обновен: 09:26 | 20 април 2024

Северен поток не е само бизнес, категорични са президентите на Словакия и на България

Плевнелиев и Киска са обсъдили международното политическо положение

По материала работи: Юлиян Атанасов
Северен поток не е само бизнес, категорични са президентите на Словакия и на България

"Северен поток" няма как да бъде само бизнес проект". Тази обща позиция изразиха след проведена среща българският президент Росен Плевнелиев и държавният глава на Словакия Андрей Киска.За "Северен поток" 2 категорично трябва да важат същите правила от страна на ЕК, каквито и за "Южен поток", смята българският държавен глава. Очакваме през следващите месеци сериозни действия по пътя на сериозно решение за Европа, подчерта Плевнелиев, пояснявайки, че става въпрос и за политическа и геостратегичееска гледна точка.

 

По време на срещата си у нас Плевнелиев и Киска са обсъдили международното политическо положение, а също и темата енергетика. По думите на Киска двамата президенти са на едно мнение, че диверсификацията на източници на енергия е много важна.Двамата президенти споделят обща позиция за необходимостта от ускорено изграждане на европейски енергиен съюз.

 

Киска се впечатлил от казаното от Плевнелиев, че в България всички националности живеят в мир и няма никакъв повод за притеснения. Според Плевнелиев България е двигател на общия европейски глас, а именно, че единството е инструментът за справяне с терористите, с "Ислямска държава".В основата на отношенията между България и Словакия са дълбоките исторически и културни връзки между двата народа. Плевнелиев посочи като пример за това мисията на Св. Св. Кирил и Методий във Великоморавия.

 

Двете държави, по думите му, имат добри традиции и сериозни постижения в сферата на информационните технологии, в машиностроенето и желаят да насърчат инвестициите в тези сектори. В петък двамата ще открият първия български високотехнологичен София Тех парк.Радващо, според Плевнелиев, е, че двустранния стокообмен, доближавал 500 млн. евро. Туристите от Словакия у нас надхвърляли 70 000 души, похвали се още президентът.България и Словакия скрепиха добрите си отношения с подписването на няколко документа. Сред тях е Програма за сътрудничество между българското Министерство на образованието и науката и словашкото за периода 2015-2020 година.

 

Министерствата на културата на двете държави сключиха спогодба за сътрудничество в областта на културата. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия в България и Агенцията за иновации и енергия подписаха меморандум за разбирателство. Подписан беше меморандуми в областта на енергийната ефективност. София Тех парк и Словашката агенция за иновации и енергия също скрепиха отношенията си с официален документ.По време на разговорите българският президент Росен Плевнелиев каза, че спазваме дъблинския регламент, а словашкият му колега Киска е удовлетворен от това.

Коментари

Новини Варна