IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
21:15 | 10 декември 2015
Обновен: 19:31 | 18 април 2024

Русия няма да продължи строежа на АЕЦ „Акую” в Турция

Причината е кризата в отношенията между Анкара и Москва

По материала работи: Юлиян Атанасов
Русия няма да продължи строежа на АЕЦ „Акую” в Турция

Турция заяви, че не е зависима от Русия за строежа на своята първа атомна електроцентрала, след като руската компания Росатом обяви, че спира строежа на съоръжението. Проектът на стойност 20 млрд. долара е заобиколен от несигурности заради кризата в отношенията между Анкара и Москва след свалянето на руския военен самолет на границата между Турция и Сирия.„Росатом“ започна строежа на централата в Акую в южната провинция Мерсин през април. Кремъл обаче отказа да се ангажира категорично с бъдещето на централата след инцидента на турско-сирийската граница, който беше последван и от икономически санкции на Москва срещу Анкара.

 

Строежът на първата турска АЕЦ „Акую” в южната провинция Мерсин край бреговете на Средиземно море бе спрян от Русия. Информацията бе потвърдена от Анкара, която заяви, че вече се разглеждат други потенциални кандидати, които да продължат с реализирането на проекта. По-рано турски представители от енергийния сектор заявиха, че Турция не е зависима от Русия за изграждането на първата си ядрена централа, припомнят световните агенции. 

 

Отношенията между Москва и Анкара рязко се влошиха през последните седмици, след като Турция свали руски фронтови бомбардировач Су-24 над сирийско-турската граница. Държавната компания Росатом не е прекратила договора за изграждането на проекта, който е на стойност 20 милиарда долара и не е склонна да го направи заради тежките компенсации, заложени в клаузите на договора, добавиха източници от енергийното министерство на Турция.През 2013 година Турция възложи на Росатом да изгради четири 1200-мегаватови реактора. Руската компания първоначално обеща първият реактор да бъде изграден до южния турски град Акую до 2019 година, но регулаторни пречки и финансови проблеми на Русия забавиха проекта. 

 

„Акую” е първата от трите централи, които Турция иска да изгради, за да намали зависимостта си от внос на енергийни ресурси, предимно петрол и газ от Русия и Иран. Втората централа трябва да бъде изградена от френско-японски консорциум край черноморския град Синоп. Третата централа по план трябва да бъде изградена до Инеада на черноморското крайбрежие, близо до границата с България.

Коментари

Новини Варна