IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
08:34 | 15 декември 2015
Обновен: 10:52 | 24 април 2024

503 млн. – печалба на банките ни за шестте месеца

Депозитите на населението са се увеличили с 269 млн. лв.

По материала работи: Деян Михайлов
503 млн. – печалба на банките ни за шестте месеца

За първите шест месеца на 2015 г. банковата система реализира печалба в размер на 503 млн. лв., пише в тримесечното издание "Банките в България" за периода април - юни 2015 година, подготвено от управление "Банков надзор" на БНБ.

През второто тримесечие балансовият капитал намалява с 370 млн. лв. (3.3 на сто) до 10.8 млрд. лв. Спад е отчетен в натрупания друг всеобхватен доход (със 112 млн. лв.) и в неразпределената печалба (с 520 млн. лв.), отчита БНБ.
През второто тримесечие на 2015 г. активите на банковата система се свиват с 2.3 млрд. лв. (2.6 на сто) в резултат от спада на депозитите на кредитни институции. Влияние върху динамиката на баланса на банковата система са оказали предприетите предпазни мерки на БНБ за противодействие на външни рискове във връзка със ситуацията в Гърция.

Пазарният дял на местните банки в края на юни се повишава до 24.7 на сто. В пазарната позиция на дъщерните банки от ЕС е отбелязан растеж до 69.7 на сто, докато при клоновете на банки от ЕС е отчетно намаление до 4.1 на сто. Банките и клоновете извън ЕС за поредно тримесечие запазиха пазарните си позиции - съответно 1.4 на сто и 0.1 на сто.

През периода април - юни брутните кредити и аванси намаляват с 836 млн. лв. (1.3 на сто) поради спада на авансите (пласментите) при нерезиденти. Заемите за домакинства са нараснали с 1.8 на сто. Във валутната структура на кредитите и авансите в края на отчетния период е налице нарастване на дела на кредитите и авансите в левове до 42.2 на сто. Съответно делът на кредитите и авансите в евро намаля до 51.2 на сто, а този в други валути - до 6.6 на сто.

През второто тримесечие депозитите намаляват с 1.8 млрд. лв. (2.5 на сто) до 71 млрд. лв. При депозитите на кредитни институции намалението е било с 2.0 млрд. лв. (26.2 на сто) в резултат от спада при нерезидентите.

Същевременно ресурсът от другите финансови предприятия се е увеличил със 110 млн. лв. (3.8 на сто), а този от нефинансови предприятия - с 45 млн. лв. (0.3 на сто).

Депозитите на населението са се увеличили с 269 млн. лв. (0.6 на сто), а делът им е достигнал почти 60 на сто от общите привлечени средства в банковата система. Динамиката във валутната структура на депозитите през тримесечието бе сходна с тази при кредитите.

Делът на депозитите в левове се увеличи до 52.8 на сто, а на тези в евро намаля до 38.3 на сто.През второто тримесечие на 2015 г. ликвидната позиция на банковата система е била под влияние на финансовите и икономическите последици от развитието на политическите процеси в Гърция.

С цел запазване на стабилността БНБ е предприела допълнителни действия, насочени към укрепване на балансите на кредитните институции с гръцка собственост и за поддържане на ликвидните буфери в банковата система. В резултат от предприетите действия през второто тримесечие ликвидните активи в банковия сектор са регистрирали известна динамика, но размерът им в края на юни е останал висок - 23.7 млрд. лв.

През второто тримесечие коефициентът на ликвидните активи в банковата система е останал висок, като в края на юни е бил 32.72 на сто. През периода всички кредитни институции са поддържали ликвидни активи на ниво не по-ниско от 20 на сто от размера на депозитите от нефинансови предприятия и домакинства.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна