IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
16:34 | 18 декември 2015
Обновен: 10:52 | 24 април 2024

Енергийната борса ще привлича производителите с прозрачност на процеса

Тестовете на търговията не показват проблеми, съобщи изпълнителният директор на борсата Константин Константинов

По материала работи: Борис Проданов
Енергийната борса ще привлича производителите с прозрачност на процеса

Прозрачността на процеса, която предлага енергийната борса, е един от факторите, които може да привлекат производители на електроенергия за участие в нея. Това коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов.


„За нас е важно да има колкото се може повече клиенти“, каза още Константинов. И допълни, че допълнителен лост за привличане на участници, който обаче няма такава голяма тежест, е и политиката на тарифиране, която предлага борсата.


По силата на ангажимента, който БЕХ прие пред Европейската комисия, Константинов очаква и АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК да се регистрират за участие в борсовата търговия. Според него те ще имат интерес да участват на борсата и извън количествата, които трябва да предлагат по силата на споразумението с Брюксел.


При първата демонстрационна сесия на енергийната борса експертите посочиха, че един от големите проблеми за търговията в началото ще е ликвидността и призоваха повече производители да участват. Тогава Константинов посочи, че пазарът може да бъде наречен ликвиден, когато през него се търгуват около 5% от общото потребление на електроенергия в страната.


Днес изпълнителният директор на БНЕБ посочи, че самата процедура – от подаването на заявлението за участие на борсата до реалното участие, отнема само броени часове.


Като цяло тестовете на работата на борсата показват липса на сериозни проблеми, уточни още Константинов. През изминалата седмица в един ден дори са били изтъргувани около 3 хил. мегаватчаса за целия ден, което беше определено от него като „едно добро ниво“. Той обаче не можа да коментира откъде са дошли увеличените количества електроенергия – ТЕЦ Марица Изток 2 предложи около хиляда мегаватчаса в договора си за участие на борсата.


Възможно е по-голямото количество да идва или отново от ТЕЦ-а, или от търговците, които са лицензирани за участие на борсата.


Средите цени, които се постигат от 8 декември, когато започнаха и тестовите сесии, досега, са между 70 и 74 лева за мегаватчас, което е близко до нивата на останалите борси в региона. В отделни часови отрязъци има по-високи цени – в рамките дори и на до 100 лева, уточни Константинов.


По думите му те не са показателни, защото не се знае кой участник какви стратегии пробва. "В един тестов процес, когато не носиш реална отговорност за плащане на енергията, която купуваш или продаваш, може да пробваш каквото ти дойде наум“, допълни обаче той.


investor.bg

Коментари

Новини Варна