IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
18:01 | 18 декември 2015
Обновен: 10:53 | 24 април 2024

Промени в новия График за движение на влаковете

Разписанието вече се изпраща на всички областни и общински ръководства в страната

По материала работи: Борис Проданов
Промени в новия График за движение на влаковете

Ръководството на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД представи промените в новия График за движение на влаковете, който e в сила от 13 декември. Графикът е разработен съобразно възможностите на националния железопътен превозвач да бъдат удовлетворени исканията и желанията на областните и общински управи, които изразяват волята на населението в съответния регион.


Поради постъпили основателни сигнали националният железопътен превозвач ще въведе допълнителни промени в движението на някои влакове. Така от 28 декември крайградският пътнически влак № 20212 от Своге за София, вече ще заминава от гара Лакатник. По този начин пътниците от Лакатник, Бов и Церово ще имат още една възможност за пътуване в сутрешните часове до София.


Друга промяна, която ще бъде въведена през новата година, е свързана с категорията на бързите влакове със задължителна резервация София - Русе - София („Дунав”). Тези композиции ще пътуват на цени за бързи влакове, като пътниците няма да заплащат по-скъпи билети за по-високата категория влак.


На този етап не е възможно възстановяването на всекидневното движение на бързите влакове със задължителна резервация София - Бургас - София („Чайка”), защото в момента не може да бъде предоставена достатъчно добра услуга при пътуването с тези влакове. Това ще бъде възможно в момента на осигуряване на по-добри условия за пътуване след преодоляване на предпоставките за честите им закъснения.

 

Изменението в движението на двата бързи влака със задължителна резервация е съобразено с ремонтната програма на Национална компания „Железопътна инфраструктура” през 2016 г., според която са планирани ремонтни дейности в няколко железопътни участъка на страната.


За осигуряване на железопътен транспорт за пътниците в участъка между Сливен и Казанлък, е удължен маршрута на един сутрешен пътнически влак от Бургас за Сливен, който вече ще пътува до гара Казанлък през останалите дни, когато не се движат бързите влакове със задължителна резервация между София и Бургас.


Разработването на Графика за движение на влаковете започва още през март въз основа на предварително събрани данни и пазарни анализи на пътникопотока в различни железопътни участъци в страната. Проектът на изработения График се изпраща на всички областни и общински ръководства в страната за изразяване на становища относно схемата за обслужване с железопътен транспорт на съответния регион.


През настоящата година проектът на разписанието е изпратен два пъти до общо 100 общини, които са свързани с железопътен транспорт. Първият проект е изпратен през юли и след нанесени корекции по препоръки на общините е изпратен втори проект през септември. От всички заинтересовани общини 47 не са отговорили по повод на предложените проекти, 35 са изпратили отговор, че нямат възражения, а на 18 са одобрени предложените корекции, където това е възможно.

Коментари

Новини Варна