IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
18:15 | 20 декември 2015
Обновен: 18:16 | 18 април 2024

Брокери очакват 50% ръст на цените на жилищата през следващите 10 години

За Лондон очакванията са за двоен ръст на средната цена на жилищата до 931 хил. паунда

По материала работи: Юлиян Атанасов
Брокери очакват 50% ръст на цените на жилищата през следващите 10 години

Цените на жилищата във Великобритания ще се увеличат с 50 на сто през следващите 10 години, прогнозират брокери на имоти, цитирани от ВВС.Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAEA) очаква средната цена за цялата страна да се увеличи от 280 хил. паунда до 419 хил. паунда през 2025 г. За Лондон очакванията са за двоен ръст на средната цена на жилищата до 931 хил. паунда.

 

Асоциацията прогнозира и ръст на наемите през следващите 10 години, но само с 27 на сто.Организацията очаква средногодишният темп на растеж на цените да достига 4-5 на сто – повече в сравнение с текущия ръст на заплатите във Великобритания.През последните години цените на жилищата на острова поскъпваха с двуцифрени числа в процентно изражение, но темповете на ръст се забавят през последните месеци заради влошаващата се достъпност на имотите.

 

“Продължаващата инфлация на цените на жилищата в съчетание с по-бавния темп на растеж на доходите, по-строгите ограничения пред кредитирането и недостига на жилища на достъпни цени, означава, че притежаването на жилище ще продължи да бъде далечна мечта за много хора”, коментира Марк Хейуърд от асоциацията.

 

Според Rightmove средната цена на жилищата на Острова се е увеличила с 20 хил. паунда през тази година, което е около 6 на сто повече спрямо предходната година. Уебсайтът за имоти прогнозира подобен ръст и през следващата година заради “очевидният дисбаланс” между търсенето и предлагането.

 

Коментари

Новини Варна