IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
13:49 | 21 декември 2015
Обновен: 23:04 | 14 април 2024

Toshiba започва големи съкращения

Компанията се опитва да преструктурира бизнеса си

По материала работи: Деян Михайлов
Toshiba започва големи съкращения

Японският технологичен гигант Toshiba обяви, че ще съкрати около 6800 работни места в своите звена за потребителска електроника. Това се случва след избухването на счетоводния скандал за около 1,3 млрд. долара, предава Ройтерс.

Ходът ще превърне конгломерата в компания, фокусирана в бизнеса с чипове и ядрена енергия.

Toshiba обяви, че освен това ще продаде своя завод за производство на телевизори в Индонезия и очаква нетна загуба от около 550 млрд. йени (4,53 млрд. долара) за настоящата фискална година, която приключва през март 2016 г.

Същевременно цената на акциите на компанията спадна до тригодишно дъно в понеделник, след като стана ясно, че счетоводният скандал може да доведе до най-голямата загуба в историята ѝ заради огромните разходи за преструктуриране на бизнеса, допълва Financial Times.

Пред изданието анализаторите твърдят, че новите мерки за преструктуриране ще бъдат важен фактор за връщане доверието на инвеститорите в компанията.

Най-големият въпрос, който стои пред Toshiba, е дали 140-годишният японски конгломерат ще успее да се върне към растежа, след като скандалът доведе до значително влошаване на резултатите на по-голямата част от бизнеса ѝ.

„Преструктурирането е само първата фаза. Както при всяка друга компания фаза две включва увеличение на приходите и печалбата и възстановяване на счетоводния баланс“, коментира Хисаши Морияма, анализатор на JP Morgan.  

Повече технологични новини прочетете в Investor.bg

Коментари

Новини Варна