IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
14:32 | 21 декември 2015
Обновен: 18:16 | 18 април 2024

Как Facebook задържа служителите си?

С премии, които достигат до 15 хиляди долара

По материала работи: Деян Михайлов
Как Facebook задържа служителите си?

Битката за таланти в Силициевата долина е жестока и компаниите правят какво ли не, за да задържат служителите си и да спечелят нови.

Сега най-голямата в света социална мрежа Facebook обяви, че ще предложи безвъзмездни финансови пакети на стойност най-малко 10 000 долара на всеки един свой служител, който реши да се премести по-близо до главния офис на компанията, предава Ройтерс.

За да се възползва от финансовата помощ, която социалната мрежа е започнала да предлага през последните месеци, служителят трябва да закупи дом или да живее под наем в радиус от 16 километра от кампуса на Facebook на One Hacker Way, който се намира на почти 50 километра от Сан Франциско. Ако служителите се местят със семейства, пакетът може да достигне до 15 000 долара или малко повече.

Зад решението се крие желанието да се намери някакво решение на проблема с пренаселения Сан Франциско, където в последно време се наблюдава огромен приток на млади и платежоспособни хора, които предпочитат да живеят там и да пътуват с частни автобуси. Пак заради тях се вдигат и цените на наемите на жилищата в града, което ги прави непосилни за останалите жители. Дори в околни градчета месечният наем често достига почти 4000 долара.

Според някои циници друга причина за това решение е желанието на Facebook служителите да прекарват повече време в офисите, а не в пътуване, както и да се намали използването на множеството луксозни автобусни линии, които наскоро дори създадоха собствен профсъюз. По данни на компанията Inrix, която следи автомобилния трафик, шофьорите в Сан Франциско губят повече време в задръствания, отколкото тези във всеки друг американски град с изключение на Вашингтон и Лос Анджелис. 

Повече новини за технологии можете да прочетете в Investor.bg.

Коментари

Новини Варна