IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
13:53 | 22 декември 2015
Обновен: 10:53 | 24 април 2024

Природният газ ще поевтинее напролет

За година и половина цената на газа е намаляла наполовина

По материала работи: Деян Михайлов
Природният газ ще поевтинее напролет

Значителен спад на цената на природния газ през второто тримесечие на 2016 година очаква директорът на "Булгаргаз" Петьо Иванов. Пред журналисти той уточни след откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), че намалението на цената ще бъде минимум с 10 на сто.

Неговата прогноза беше потвърдена и от председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. Той обаче не се ангажира с прогноза за цената на тока и парното след това намаление.

За година и половина цената на природния газ е намаляла наполовина, уточни Петьо Иванов. Това е от полза и за газовата компания, и за икономиката, особено за индустрията, за която газът е основна суровина - химическа промишленост, енергетика и т.н., уточни директорът на газовата компания.

На въпрос на Investor.bg той каза, че очаква "Булгаргаз" да завърши годината с положителен финансов резултат, но точните цифри ще бъдат уточнени, след като бъде направени разчетите за обезценка.

Петьо Иванов посочи още, че с решението си енергийният регулатор ще намали цената на газа с поне 2% от 1 януари 2016 година и топлофикациите ще получат буфер, защото цената на парното няма да бъде променена. Топлофикационните дружества дължат 240 млн. лева на "Булгаргаз", а Иванов очаква до края на годината тези задължения да намалеят.

По време на откритото заседание на КЕВР беше обсъдена цената на газа от началото на 2016 година. От предварителните заявления на Булгаргаз стана ясно, че се очаква намаление на доставните цени на природния газ от „Газпром Експорт“ с около 4% през първото тримесечие на 2016 година.

На база на очакванията за стойността на щатския долар за периода (1,798 лева за един долар) и размера на разходите, които дружеството трябва да направи, беше поискана цена от 406,49 лева за 1000 куб. метра природен газ през първите три месеца на следващата година.

В момента цената на обществения доставчик е 415,20 лева за 1000 куб. метра без акцизи и ДДС, или "Булгаргаз" предлага намаление в рамките на 2,1 на сто.

Според анализите на работната група на КЕВР разходите, които "Булгаргаз" трябва да направи за закупуване на природен газ през първото тримесечие на 2016 година – доставна цена и транзитните такси през Румъния (в размер на 2,9 млн. евро) са на стойност общо 342 млн. лева.

Оценката на експертите обаче леко се разминава с очакванията на Булгаргаз и предложението в доклада на работната група е цената на газа за първото тримесечие да е 405,56 лева за 1000 куб. метра, или с 2,32% надолу спрямо сегашната цена.

Пред енергийния регулатор от "Булгаргаз" изказаха някои опасения относно изчисленията на работната група. Те са свързани основно с изчисленията на средната доходност на капитала, която определят експертите, както и с амортизациите.

Припомняме, че "Булгаргаз" подава заявление до енергийния регулатор с искане за промяна в цената на природния газ, базирайки се на прогнозите за случващото се на пазарите на алтернативните цени на газа. Ситуацията на пазарите обаче се отразява с известно закъснение и затова и в искането на газовата компания не е включен сривът на петролните пазари, който се наблюдава от началото на декември.

Крайната цена на природния газ ще бъде определена на закрито заседание на членовете на КЕВР, което ще се проведе на 30 декември.

Още новини от Investor.bg

Коментари

Новини Варна