IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
16:56 | 30 декември 2015
Обновен: 14:40 | 19 април 2024

Данък "уикенд" срива средния и малкия бизнес

Хазната не трябва да плаща джипа на любовницата, твърди финансист

По материала работи: Юлиян Атанасов
Данък "уикенд" срива средния и малкия бизнес

Правилно е да има данък "уикенд", но той трябва да бъде въведен балансирано, защото иначе ще натовари бизнеса. Зад тази теза се обединиха бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов и изпълнителният директор на сдружение "Съюз Произведено в България" Пламен Грозданов в ефира на Bulgaria ON AIR. И двамата са на мнение, че по този закон има много неясноти.Не е ясно какви са крайните намерения на Финансовото министерство с данък "уикенд", за да се коментира в подробности, поясни Дацов.

 

"България се води държава в ЕК, която е въвела този данък. По принцип ЕК не смята, че сме на нивото на Литва, Латвия, Ирландия, които фактически се отчитат, че би трябвало да въведат този данък, иначе срещу тях може да има наказателни процедури", каза Дацов. Той обясни, че това, което прави Министерство на финансите, е по-скоро техническа, отколкото съществена промяна в законодателството, но както винаги проблемите са в детайлите, когато ги въвеждаш.

 

"Проблемът идва от това, че когато едно нещо е приложимо за една икономика като Германия, където порожението на една малка или средна фирма е доста по-различно от това в България - там такъв ефект върху бизнеса няма да има", поясни Дацов.Бившият заместник-министър на финансите смята, че въвеждането на този данък ще удари "страхотно микро и малките фирма или така нареченият семеен бизнес, където е трудно, защото това ще натовари хората и от гледна точка на бумащината. Според него правилно е да го има този данък, но той трябва да бъде въведен балансирано.

 

"Ясно е, че този данък е правилно да го има, защото за това нещо се извършват различни данъчни измами. В края на краищата никой не е задължен да плаща през данъците за това, че любовницата на някой кара скъп джип, както са в много от случаите - купуват се скъпи коли на фирмата и оттам се приспада данъчен кредит за тези коли. Обикновено виждате едни млади момичета по кръстовищата, които карат тези скъпи коли и повечето от тях са фирмени. Това коства на хазната много пари и тези дупки трябва да бъдат затворени. Въпросът е балансът, когато се прави една мярка, тя да не натоварва прекалено много малкия и средния бизнес. Затова Министерството на финансите трябва да направи правилната регулация", обясни Дацов.Данък "уикенд" наистина не е премислен по начина, по който е представен на българското общество, а още повече той беше прокаран някак си през задната врата, което едва ли е най-добрият начин да се прави законодателство, добави Грозданов.

 

"Данъците трябва да са пределно ясни, конкретни и да няма никаква възможност за субективно приложение на една или друга норма. Най-големият недостатък на този закон е това, че това ще се прави въз основа на някаква декларация, което много трудно да бъде проверявана. Според нас данъчната администрация няма капацитет да прилага този закон. Според нас самото администриране на този закон ще струва по-скъпо, отколкото ще се събира. Много неясноти има. Всички сме съгласни, че трябва да има правила", коментира Грозданов.Този закон ще донесе нова доста голяма административна тежест върху бизнеса, прогнозира изпълнителният директор на сдружение "Съюз Произведено в България".

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна