IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
09:11 | 31 декември 2015
Обновен: 10:54 | 24 април 2024

Икономисти: Хранителните продукти ще поскъпват догодина

Цените на горивата на международните пазари ще останат ниски и догодина

По материала работи: Борис Проданов
Икономисти: Хранителните продукти ще поскъпват догодина

Хранителните продукти ще поскъпват догодина, прогнозира пред БНР икономистът Юлиян Войнов. По думите му, цената на храните е достигнала дъно заради дефлационните процеси, но вече тенденцията е преодоляна.

 

Една от основните причини беше началото на ембаргото върху вноса и съответно износа към Русия, но това отминава, така че по-скоро ще има някакъв натиск върху ценовото равнище на пазара в България и храните са първите, върху които може би този натиск ще се усети, тъй като това наистина са най-чувствителната група от стоки, които са задължителни за всеки един бюджет.

 

Въпреки че цените на горивата на международните пазари ще останат ниски и догодина, това няма да се чувства толкова осезаемо от българските шофьори, прогнозира финансистът Георги Атанасов.

 

Мога да направя сравнения като погледна цена на бензиностанция примерно три, четири, пет месеца в дадена страна как се колебае тази цена и какво се случва у нас. Очедно пазарът у нас се диктува от някакви други закони, които не са пазарни, убеден е Атанасов.

Коментари

Новини Варна