IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
11:24 | 31 декември 2015
Обновен: 15:28 | 28 март 2024

Правителството се гласи да разтури договорите с американските тецове

На своето заседание вчера правителството е възложило на министъра на финансите Владислав Горанов да проведе преговори

По материала работи: Борис Проданов
Правителството се гласи да разтури договорите с американските тецове

Правителството се готви да развали дългосрочните договори с двете американски ТЕЦ в "Марица-изток", по които всяка година българските потребители плащат стотици милиони левове от сметките си за ток. Това стана ясно от съобщение на пресслужбата на Министерски съвет.


На своето заседание вчера правителството е възложило на министъра на финансите Владислав Горанов да проведе преговори и да наеме адвокатски дружества, които "да предоставят съвети в процеса на преуреждането на отношенията" с "Ей И Ес-3С Марица Изток 1“ ЕООД и "КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД по сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия, пише "Епицентър".

 

Основание за решението са сключените през декември 2013 г. рамкови договори за процесуално представителство и правни съвети в международни арбитражни дела между Министерството на финансите и двете адвокатски дружества.

 

Правителственото решение е продиктувано от необходимостта за "своевременна, ефективна и професионална защита на държавните интереси при процесуално представителство в бъдещи международни арбитражни и съдебни дела, както и свързаните с тях съдебни производства".

 

Защитата на държавата изисква да се изчисли размерът на държавната помощ, която е била предоставена на производителите на електрическа енергия чрез сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия, допълниха от пресцентъра на правителството.

 

"Също така следва да се изчислят невъзвръщаемите разходи, които производителите на енергия със сключени договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия биха имали в резултат на прекратяването им, да се преуредят отношенията с онези от тях, с които има сключени такива договори, и да се предвиди механизъм или схема, по която това да стане", се казва в съобщението.

Коментари

Новини Варна