IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
11:32 | 31 декември 2015
Обновен: 10:55 | 24 април 2024

Свръхбогатите губят 19 млрд. долара за година

Най-големи щети са понесли Карлос Слим, Уорън Бъфет и Бил Гейтс

По материала работи: Борис Проданов
Свръхбогатите губят 19 млрд. долара за година

Основателят на “Амазон“ спечелил $31 млрд. Най-големи щети са понесли Карлос Слим, Уорън Бъфет и Бил Гейтс. Богатството на най-заможните 400 души в света само за година се е стопило с 19 млрд. долара, изчисли Блумбърг. Свръхбогаташите управляват общо 3,9 трлн. долара. Основната причина за обезценката е поевтиняването на борсовите стоки и акциите на световните пазари.

 

“След три страхотни години през 2015 г. борсите се плъзнаха надолу“, коментира милиардерът Кен Фишър, основател на компанията “Фишър Инвестмънтс“.

 

Според класацията на “Блумбърг“ най-големият губещ от всички милиардери е мексиканският телекомуникационен крал Карлос Слим. За една година акциите на компанията му са се обезценили с 25% и той от най-богат човек на планетата през 2013 г. се е смъкнал на петото място през тази година. Спадът на акциите му се изчислява на 20 млрд. долара. Губещи се оказаха и топ милиардери като финансиста Уорън Бъфет и Бил Гейтс. За Бъфет това е първата губеща година от 2011 г. Спадът на акциите му се изчислява на 11,3 млрд. долара, пише в. “Труд“.

Коментари

Новини Варна