IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
15:17 | 31 декември 2015
Обновен: 20:27 | 23 март 2024

Москва индиректно призна, че спира доставките за "Овергаз"

„Газпром“ ще продължи да работи у нас чрез „Булгаргаз“, твърди руското Министерство на външните работи

По материала работи: Борис Проданов
Москва индиректно призна, че спира доставките за "Овергаз"

Руската компания „Газпром " обяви, че доставката на руски природен газ за България продължава плавно чрез държавната компания „Булгаргаз“ ЕАД и е в обем на 3 млрд. кубически метра, което се равнява на годишните нужди на страната. Тези обеми могат да бъдат увеличени, се казва в официално изявление на руското Министерство на външните работи.
 

То е „във връзка с появили се в българските медии материали за това, че българската компания „Овергаз Инк" не е получила уведомление за продължаване на доставките на природен газ от руската компания "Газпром експорт", поясняват от ведомството.

 

Преговорите за уреждането на натрупаните през последните няколко години търговски нерешени теми с „Овергаз Инк", сътрудничество с която засега покрива около 10% от годишната консумация на газ в България, продължават, поясняват от министерството и добавят в заключение, че „няма да оставим България без руски природен газ“.

 

По този начин руската страна индиректно признава, че спира доставките за „Овергаз" и ще предоставя газ засега само чрез „Булгаргаз" ЕАД.

 

Припомняме, че в сряда стана ясно, че руската фирма „Газпром Експорт" е уведомила с писмо българо-руското дружество "Овергаз", че от 1 януари 2016 г. се предвижда нулево количество газ за всички битови потребители в България. Копие на писмото е изпратено и до "Булгаргаз", поясни Жаклен Коен, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), цитиран от БТА.

 

Мярката би засегнала около 200 000 домакинства от газифицирани градове, посочи Коен.

 

По-късно от „Овергаз Инк.” отрекоха да са получавали писмо от „Газпром Експорт”, че предстои спиране на природния газ от 1-ви януари 2016 година.

 

Компанията има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017-а година, поясни дружеството. От компанията твърдят, че изпълняват всички поети ангажименти към контрагентите си. Тя нямала просрочени дългове към „Газпром Експорт”, а нормални текущи задължения по доставката на газ.


investor.bg

Коментари

Новини Варна