IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
20:45 | 4 януари 2016
Обновен: 10:53 | 19 април 2024

“Гражданска отговорност“ тръгва леко нагоре

От тази година лимитът за обезщетение при произшествие бе увеличен 10-кратно

По материала работи: Борис Проданов
“Гражданска отговорност“ тръгва леко нагоре

Цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност“ може да се увеличи тази година заради промените в Кодекса за застраховането, смятат експерти от бранша.


Увеличението няма да бъде голямо и няма да стане изведнъж, но цената ще се движи нагоре, обясни пред в.“Сега“ изпълнителният директор на ЗАД “Армеец“ Цветанка Крумова.


Една от основните причини за вдигането на цената на полицата е задължителното издаване на сертификата “Зелена карта“. Досега той се издаваше допълнително при поискване, а на клиентите, които заявят, че няма да пътуват извън границите на България, се правеха отстъпки. Включването на “Зелена карта“ във всички застраховки е излишен административен разход за голяма част от българите, твърди обаче Цветанка Крумова.


През последните години все повече хора пътуват с колите си в Европа, където се присъждат по-високи обезщетения, допълниха застрахователите. Полицата у нас струва определена цена, а отговорността е същата като в останалите страни в ЕС, обясни Крумова. Тя обаче допълни, че стойността на полицата няма как да се повиши драстично заради огромната конкуренция на пазара.


От тази година лимитът на отговорност при произшествие бе увеличен 10-кратно. Вместо до 1 милион съдът вече ще може да отсъжда до 10 милиона лева на близките на пострадалите. Това повишение обаче няма да повлияе на цената на задължителната застраховка, защото и досега лимитът не е бил достиган.

 

"Увеличението на лимита не би трябвало да увеличи обезщетенията, защото нищо сериозно не се е променило в икономиката ни, а те имат икономическа логика", каза още Цветанка Крумова.

Коментари

Новини Варна