IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
21:04 | 4 януари 2016
Обновен: 20:27 | 23 март 2024

Прогноза: "Газпром" купува "Овергаз"

Няма да се стигне до газова криза, успокоява Иван Хиновски

По материала работи: Борис Проданов
Прогноза: "Газпром" купува "Овергаз"

"Овергаз" ще бъде на 100% придобит от "Газпром Експорт", прогнозира енергийният експерт Иван Хиновски в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че газ има и няма да се стигне до газова криза.

Според Хиновски е възможно в последно време от "Овергаз" да са се мобилизирали и вече да нямат задължения към "Газпром", но е известно, че те имаха неуредени спорове.


"Вторият вероятен причинител на кризата между тях е, че "Газпром" от отдавна има претенции да придобие "Овергаз", тъй като е единствената частна компания, освен "Булгаргаз", която има договор за внос на газ от Русия.


Това е една много сладка ниша, която "Газпром Експорт" няма да пропусне. Той рано или късно ще придобие "Овергаз", коментира енергийният експерт.


"Газпром Експорт" има интерес да изнася, посочи още Хиновски.


"Само, че в случая вместо през квотите на "Овергаз", който има договор за внос, те ще бъдат прехвърлени през "Булгаргаз" и България ще получава същите количества, само че "Овергаз" ще бъде наказан и моята прогноза е, че "Овергаз" ще бъде на 100% придобит от Газпром Експорт", заключи експертът.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна