IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
21:37 | 4 януари 2016
Обновен: 10:50 | 22 април 2024

Колата минава на преглед и с първата вноска от данъка

Сега в пунктовете за ГТП се изисква документ за изцяло платен годишен налог

По материала работи: Борис Проданов
Колата минава на преглед и с първата вноска от данъка

До 31 октомври колите ще може да минават на годишен технически преглед (ГТП) с платен наполовина местен данък. Това става ясно от проект за промяна на наредбата на прегледите за техническа изправност на автомобилите. Сега в пунктовете за ГТП се изисква документ за изцяло платен годишен данък, дължим към деня на прегледа. Според Закона за местните данъци и такси обаче данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври на съответната година. Така реално досега от 30 юни до 31 октомври колите можеше да минат на технически преглед, ако е платен целият размер на налога.


След влизането в сила на промените в наредбата, ако колата минава на ГТП през август, собственикът ще трябва да представи бележка за платени 50% от данъка, дължими към 30 юни. С друга промяна в наредбата се допуска ГТП да се извършват и в преместваеми обекти, стига това да става "в обема и с качеството, предвидени в наредбата". Промените влизат в сила от деня на обнародването им в Държавен вестник.

 

КРОСС

Коментари

Новини Варна