IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
10:34 | 5 януари 2016
Обновен: 20:28 | 25 април 2024

Проект предвижда газохранилището „Балкан“ бъде построено недалеч от Варна

Deutsche Welle: България иска да стане основна транзитна страна за природен газ

По материала работи: Юлиян Атанасов
Проект предвижда газохранилището „Балкан“ бъде построено недалеч от Варна

Българският министър-председател Бойко Борисов заяви по време на интервю пред Deutsche Welle, че България иска да стане основна транзитна държава за природен газ за Югоизточна и Централна Европа благодарение на проекта за газохранилището „Балкан“, което се планира за бъде построено недалеч от град Варна.

 

Според проекта газта трябва да постъпва в хранилището от Русия, Азербайджан и Туркменистан, а също така и от румънски и български залежи. Според Бойко Борисов проектът и неговото финансиране се разработват от правителството на България съвместно с Европейската комисия.

 

Според българските власти строителството на газовия хъб, ще способства за частичната диверсификация на доставките на газ в страните от ЕС. От газохранилището, което ще бъде построено в близост до Варна, „синьото гориво“ ще отива в България, Румъния и Сърбия, а още около 43 милиарда кубометра се планира да достигат до Централна Европа.
ИА Фокус

Коментари

Новини Варна