IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
18:50 | 15 януари 2016
Обновен: 03:13 | 20 април 2024

Цените на олиото остават без промяна

Предлагането на тържищата е в диапазон от 2,02 лв./литър в Плевен до 2,60 лв./литър в Бургас

По материала работи: Борис Проданов
Цените на олиото остават без промяна

По данни на ДКСБТ през периода 6 - 13 януари 2016 г. средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществена промяна спрямо предходната седмица.

 

Предлагането на слънчогледово олио на тържищата е в широкия ценови диапазон от 2,02 лв./литър (Плевен) до 2,60 лв./литър (Бургас). В четири области се отчита седмично поскъпване на продукта с между 0,5% (Силистра) и 2% (Ямбол), а в други четири - поевтиняване в рамките на 1,4 – 4,3% (Русе). В резултат, средната цена на едро на олиото за страната се понижава с 0,5% спрямо предходната седмица до 2,19 лв./литър.

 

При търговията на дребно с рафинирано олио средните ценови стойности за страната се задържат на нивата от предходния седмичен период - 2,55 лв./литър за големите търговски вериги (ГТВ) и 2,62 лв./литър за другите търговски обекти (ДТО).

 

Цените на продукта в големите супермаркети са в границите от 2,30 лв./литър (Пазарджик) до 2,74 лв./литър (Враца и Монтана). В седем от областите се наблюдава седмично понижение на стойностите в рамките на 0,4 – 1,6%, най-съществено в Шумен. По-високи цени спрямо предходната седмица се отчитат в четири области, с между 0,4 – 3,4% (Пловдив).

 

В по-малките магазини олиото се предлага на цени от 2,40 лв./литър (Смолян) до 2,75 лв./литър (Плевен). В сравнение с предходната седмица, изменение на стойностите се регистрира единствено в Пловдив – повишение с 3,2%.

 

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,07 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като разликата достига до 0,25 лв./литър в Пазарджик. В шест области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в големите супермаркети с до 0,10 лв./литър (Варна).

 

Средно за страната, през наблюдавания период цените на дребно на олиото в големите търговски вериги са с 0,36 лв./литър по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,43 лв./литър. Най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се наблюдава в Плевен – 0,67 лв./литър за ГТВ и 0,73 лв./литър за ДТО. През тази седмица в област Бургас средните цени на дребно на олиото в ГТВ и в ДТО са съответно с 0,13 лв./литър и 0,14 лв./литър под тази на едро. В по-малките търговски обекти в Стара Загора също се отчита по-ниска цена спрямо тази на едро в същата област, с 0,01 лв./литър, предаде agro.bg.

Коментари

Новини Варна