IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
19:55 | 25 януари 2016
Обновен: 14:27 | 19 април 2024

Международни инвеститори заплашват да се изтеглят от България

Причините - проблеми в правосъдието

По материала работи: Ставри Таргов
Международни инвеститори заплашват да се изтеглят от България

Международните инвеститори може да се изтеглят от България заради "недостига на върховенство на закона". За това предупреждават в обща позиция десет търговски камари, представляващи инвеститори от държавите, с които най-често страната ни има търговски отношения, съобщи БНР.
Търговските камари изразяват загриженост от последните развития, свързани с осъществяването на дългоочакваната съдебна реформа. Бизнес организациите, представляващи фирми от основните външни търговски партньори на страната ни като Германия, Италия, Холандия, Франция, Белгия, Великобритания и САЩ, са категорични, че международните инвеститори не искат да инвестират в България именно заради проблемите в правосъдието.
Създаденото усещане, че реформата не се извършва води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите в страната икономически субекти. Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави, предупреждават бизнес организациите.

Чуждите инвестиции са ключови за създаването на работни места и за растежа на икономиката ни. Според последните данни на БНБ, близо 1,5 милиарда евро са преките чуждестранни инвестиции в страната за периода от януари до ноември миналата година.

Черно море

Коментари

Новини Варна