IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
12:40 | 1 февруари 2016
Обновен: 20:24 | 23 март 2024

България губи позиции в класацията за икономическа свобода на Heritage

Страната ни е на 60-то място в класацията за 2016 г., остават опасенията за корупцията и защитата на собствеността

По материала работи: Юлиян Атанасов
България губи позиции в класацията за икономическа свобода на Heritage

България влошава с 0,9 точки резултата си в класацията на фондация Heritage за икономическа свобода. С резултат от 65,9 точки страната ни пада от 55-то на 60-то място в класацията, в групата на умерено свободните държави.Непосредствено преди нас е Албания със същия резултат, но страната подобрява класирането си в сравнение с предходната година.За региона на Европа България е с 28-ми резултат, като от партньорите ни от Европейския съюз (ЕС) по-назад в класацията в същата група остават Румъния (61-во място), Португалия (64-то място), Франция (75-то място), Италия (86-то място) и Словения (90-то място). Още по-назад, в групата на предимно несвободните държави, попадат Хърватия (103-то място) и Гърция (138-о място).

 

От съседните ни държави Сърбия е класирана на 77-мо място, Македония е на 47-мо място, а Турция – на 79-то място.За поредна година лидер в класацията е Хонконг с 88,6 точки, като резултатът на страната се влошава с 1 точка. Второто място е за Сингапур с 87,8 точки, като за една година е отчетено влошаване с 1,6 точки. Трета е Нова Зеландия с 81,6 точки. Топ пет се допълва от Швейцария и Австралия, а топ 10 – от Канада, Чили, Ирландия, Естония и Великобритания.В групата на предимно свободните държави (от 6-то до 38-мо място) попадат още повечето европейски страни, както и Япония, Грузия, Малайзия, Бахамите, Колумбия и други.

 

В дъното на класацията като най-несвободна икономика е Северна Корея с резултат от 2,3 точки, следвана от Куба с 29,8 точки и Венецуела с 33,7 точки. Топ 10 на най-несвободните икономики се допълва от Зимбабве, Туркменистан, Еритрея, Република Конго, Иран, Екваториална Гвинея и Аржентина.Българският резултат – силен импулс за либерализация, но продължаваща корупция. В доклада се отбелязва, че България е запазила силен импулс в либерализирането на икономическата активност, като е предприела и мерки за възстановяване на фискалната дисциплина. Публичният дълг и бюджетният дефицит остават сред най-ниските в региона.

 

Подчертава се и политическата нестабилност в страната в периода май 2013 г. - октомври 2014 г. заради европейските избори и двата национални вота. Кризата в еврозоната и вътрешната нестабилност тежат върху икономиката на страната, казва се в доклада, като се допълва, че България остава най-бедната държава в ЕС.

 

Според доклада на Heritage скорошното приемане на еврото от България е малко вероятно. Политическата нестабилност възпрепятства икономическите реформи и усилията за намаляване на корупцията в държавата, посочва се в документа.От фондацията посочват, че корупцията остава сериозен проблем в България. ЕС се намеси на няколко пъти през 2014 г. заради опасения за неизгодна енергийна сделка и рухването на голяма банка, като и двата случая се разглеждат като резултат от незаконно, тайно споразумение между политическия и икономически елит, посочва се в доклада.

 

Корумпираната и непоследователна публична администрация слабата съдебна система и организираната престъпност продължават да възпрепятстват икономическите перспективи на България. Не са добре защитени и правата на собственост, допълва се в документа.По отношение на защитата на собствеността страната ни получава оценка от 30 точки – колкото и миналата година. По отношение на свободата от корупция резултатите се подобряват леко, като оценката е 43 точки. Влошава се оценката за публичните разходи до 60,4 точки, но се подобрява оценката по показателя “фискална свобода” до 91,1 точки.

 

Страната ни влошава оценките по отношение на свободата на бизнеса и на работната сила, макар и да се отбелязва, че стартирането на бизнес вече отнема по-малко време, а изискването за минимален капитал е елиминирано. За регулациите на пазара на труда се посочва, че са относително гъвкави, но че разходите за труд извън заплатите представляват бреме.Без промяна остават оценките по показателите, свързани с отворените пазари, но се подчертава, че относително слабата регулаторна рамка и слабата съдебна система могат да подкопаят чуждите инвестиции.

investor.bg

Коментари

Новини Варна