IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
14:14 | 28 февруари 2016
Обновен: 23:52 | 13 май 2024

Земеделието ни с минус 300 млн. лв. след руското ембарго

Гърците не взимали три пъти повече евросубсидии от нас

По материала работи: Юлиян Атанасов
Земеделието ни с минус 300 млн. лв. след руското ембарго

Разговорите и преговорите за бюджетите относно подпомагането с европейски средства са приключени за периода 2014-2020 г. Това няма как да се договаря отново предвид почти 2-годишния дебат относно договорянето на бюджетите за подпомагане по линия на общата селскостопанска политика за държавите-членки. Това каза пред БНР министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод твърденията, че гръцкото земеделие получава 3 пъти по високи субсидии, отколкото българското.

 

"Въпросът е, че по различни мерки и схеми са различни ставките, но като общ бюджет на подпомагане и това към какво вървим, линията по водене на преговорите беше към намаляване на диспропорциите между различното подпомагане в старите и новите страни-членки. Такава разлика от 3 пъти просто не съществува“, настоя тя

 

По думите й ставката на декар дали е за зърно, дали е за зеленчук, е една и съща.

 

"Това допълнително намалява нашите площи от плодове и зеленчуци и ни от нетен износител през 1989 г. ставаме нетен вносител. Нормално е, когато земеделието е на частен принцип, предприемачът да има интерес да гледа това, от което печели. При условие, че е еднаква ставката, когато ти произвеждаш продукция със 150 лева разход и с 1000 разход, всеки предприемач да избере това, което е с най-малко разходи в декар или зърнено-житните“, разясни министърът.

 

Танева призна, че европейските санкции и ограниченията в износа на селскостопанска продукция, са се отразили лошо върху българското земеделие.

 

"От началото на руското ембарго през август 2014 г. до януари 2016 г. българското земеделие по отделни сектори е загубило близо 300 милиона лева приходи. Тези приходи са загубени не толкова от директен пазар, който в годишен пазар се оценява около 20 милиона. Загубено е вследствие на намалението на цените на ембарговите стоки за руския пазар, наложени спрямо ЕС“, обясни тя.

 

"Интересът на България е по-възможно най-бърз начин да се възстановят традиционни отношения и пазари.

България обаче сама извън обхвата на общността няма как да го направи да се случи или да ѝ повлияе", допълни Танева.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна