IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
15:30 | 28 февруари 2016
Обновен: 11:55 | 15 май 2024

Родни превозвачи могат да търсят щети от блокадата по 3 начина

Йордан Арабаджиев: Съюзът на превозвачите ще заведе иск за загубите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Родни превозвачи могат да търсят щети от блокадата по 3 начина

"Три са стъпките, които трябва да предприемат българските превозвачи във връзка с блокадата на българо-гръцката граница и загубите, които те търпят". Това заяви адвокат Мадлен Кавръкова в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria On Air.

 

По думите на юристката това са жалба до ЕК, индивидуални искове и колективен иск.

 

"Превозвачите са малко обезверени, защото досега не са получили компенсации за гръцките блокади. А и през 2013 година са били заведени няколко индивидуални искове в гръцки съдилища, които не са имали успех, тъй като е била трудна индивидуализацията на ответната страна,“ каза Кавръкова.

 

"Тази година нещата са различни - на 3 февруари е сезирана ЕК и започнала процедура по чл. 258 от договора за функциониране на ЕС. Сега сме в досъдебната фаза на тази процедура, която завършва с мотивирано становище от страна на ЕК, в което ЕК трябва да установи факта на нарушението. Ако прецени ЕК може да образува и  дело в Съда на ЕК, още повече вече има такава практика”, посочи експертът и продължи:

 

"В сходни случаи са били образувани такива производства и са установявали по съдебен ред факта на нарушението, независимо че самото нарушение може да бъде  прекратено преди излизането на мотивираното становище на ЕК".

 

По думите на адвокат Кавръкова евентуалното произнасяне на Европейския съд ще бъде ясен знак и ще отвори вратите, за да търсене на компенсации чрез индивидуални искове. Паралелно с това, преди евентуалното произнасяне на Съда в Люксембург, българските превозвачи трябва да  заведат индивидуални искове към гръцкия стачен комитет и отделно от това Съюза на международните превозвачи като цяло да заведе колективен иск.

 

"В Гърция вече се афишират определени хора, представляващи протестиращите, които преговарят с гръцкия премиер и носят отговорността за затварянето на границата последиците от това и затова считам, че към тях също може да се насочат претенциите и да се докаже вредата от тяхното поведение,“ обяви още адвокат Кавръкова.

 

"Освен индивидуалните искове, Съюзът на международните превозвачи  също ще предприеме искова молба за причинените щети на нашите членове“, потвърди в предаването изпълнителният директор на Съюза Йордан Арабаджиев.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна