IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
12:53 | 11 април 2016
Обновен: 07:27 | 12 май 2024

Съкращават близо 300 работници от мина "Черно море"

Рудникът спира работа заради лошо финансово състояние

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БГНЕС

Близо 300 работници от мина "Черно море" край Бургас ще бъдат съкратени. Затварянето на мината идва изненадващо за работещите в нея миньори, съобщава БНР.
Шокирани и гневни работниците от най старият рудник в Бургаско получаваха предизвестията си на портала пред бариерата на мината.
Работниците имат да получават част от заплата за месец февруари и целия март. Близо 30 милиона лева са дълговете на мината. Рудникът спира работа заради лошо финансово състояние, обяви изпълнителният директор Русомир Калоянчев. Той увери, че трудовото законодателство ще бъде спазено.
За онези работници, на които им остават месеци до пенсия, са водени разговори да бъдат насочени към мина "Бобовдол" и варненския рудник "Оброчище". Ситуацията коментира и заместник министърът на енергетиката Жечо Станков.
"Министерството е предприело стъпки за среща с концесионера и да обсъди неговото решение. Ще говорим и с колегите от МТСП за социални проекти за преквалификация, за да видим там какво можем да вземем, за да намалим социалния ефект от освобождаването на хората. Ще се направи анализ на заплатите в рудника и ако той не е изчерпан, може да се направи процедура по нова концесия, добави Станков.
Черно море

Коментари

Новини Варна