IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
11:44 | 13 май 2016
Обновен: 18:49 | 18 април 2024

Apple нанесе удар за 1 млрд. долара на Uber

Технологичният гигант инвестира в конкурента й Didi Chuxing

По материала работи: Деян Михайлов
Apple нанесе удар за 1 млрд. долара на Uber

Apple инвестира 1 млрд. долара в Didi Chuxing, най-големият конкурент на компанията за споделени пътувания Uber в Китай, обявиха двете компании снощи. Didi Chuxing твърди, че държи 87% от пазара за повикване на таксита, като за последната година чрез нейното приложение са извършени над 1 млрд. пътувания. 

В интервю пред Reuters изпълнителният директор на Apple, Тим Кук, казва, че тази инвестиция е част от стратегическия им план за увеличаване на присъствието си в Китай, а освен това имат желание да научат повече за конкретни сектори в страната. Didi Chuxing от своя страна признават, че това е най-голямото им финансиране, откакто компанията е създадена. Сред останалите инвеститори до сега са две от най-големите интернет компании в Китай - Ali Baba и Tencent, както и SoftBank. 

Китайската компания извършва над 11 млн. пътувания на ден, а чрез своята платформа е привлякла над 14 млн. шофьори. Освен финансирането, Apple ще помогне на Didi Chuxing в усъвършенстването на платформата, за да подобри работата с приложението и на шофьорите, и на пътниците. 

В прес съобщението изпълнителният директор на Didi Chuxing, Ченг Уей, казва: "Подкрепата от Apple е огромен стимул и вдъхновение за нашата 4-годишна компания. Didi ще продължи да работи усилено с шофьорите и пътниците си, за да даде на всеки гражданин гъвкави и надеждни решения за мобилност, като същевременно помага на градовете да решат проблемите си с транспорта, околната среда и предизвикателствата, които безработицата поставя".

Това определено е удар за най-известната компания в света за споделени пътувания - Uber. Нейният изпълнителен директор, Травис Каланик, отдавна потвърди, че компанията му взъприема Didi Chuxing изключително сериозно, признавайки, че на година губят по 1 млрд. долара, за да се конкурират с Didi в Китай. От своя страна Didi си партнира с конкуренти компании на Uber като Lyft в създаването на световен "Anti-Uber съюз". 

Китай е на път да се превърне в най-големия пазар на Apple по отношение на айфоните, но определено има доста проблеми. Години наред американската компания работеше свободно на този паазар, но китайското правителство нареди да се забрани ползването на iBooks Store и iTunes само 6 месеца, след като услугите стартираха в страната. 

Инвестицията на Apple, която е доста значителна на фона на редките придобивания или финансирания, които най-скъпата технологична компания в света прави, е поредната новина, която потвърждава нейния интерес към автомобилния бизнес. По този начин Apple ще може да се докосне до технологичния китайски пазар там, където не може да стигне със своите устройства. Например, ако Didi реши да ползва услугата на CarPlay, това дава на Apple още един начин, по който да продава софтуера си.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна