IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
09:23 | 17 май 2016
Обновен: 11:05 | 24 април 2024

Дончев и Петкова на първа копка на ТАП

Официалното откриване е днес в Солун

По материала работи: Слав Велев
Дончев и Петкова на първа копка на ТАП

Заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участват в церемония по официалното започване на строителството на Транс-адриатическия газопровод (ТАП), информират от пресцентъра на Министерски съвет.

 

Като част от Южния газов коридор Транс-адриатическият газопровод се планира да преминава от турско-гръцката граница през Гърция и Албания до Италия. България ще се свърже с ТАП чрез междусистемната газова връзка с Гърция. Проектът за изграждане на Южния газов коридор предвижда той да бъде четвъртата голяма ос за доставки на газ за Европейския съюз. Основната му цел е да се подобри сигурността на доставките – той ще представлява директна връзка между газовия пазар на ЕС и едно от най-големите находища на природен газ света, тези на Каспийско море и Близкоизточния басейн.

 

Церемонията по начало на строителството на Транс-адриатическия газопровод ще се проведе на 17 май в Солун.

Стандарт

Коментари

Новини Варна