IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
15:14 | 18 май 2016
Обновен: 20:16 | 23 март 2024

Теменужка Петкова:Няма риск от затваряне на ТЕЦ-ове на въглища

Ще се търсят нови технологии за елиминирането на вредните емисии

По материала работи: Слав Велев
Теменужка Петкова:Няма риск от затваряне на ТЕЦ-ове на въглища

  Основните базови мощности за енергийната ни система са централите, които произвеждат ток от въглища, и никой не си помисля да ги закрива по причини, свързани с ангажиментите на страната по спазването на изискванията по рамковия пакет "Климат - енергетика", но тези мощности трябва да са в съответствие с изискванията на ЕС по отношение на този пакет. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на дискусия "Климатичните изменения и предизвикателствата пред българския бизнес и заетостта".
   Според министъра, за да се запази секторът жизнеспособен и да е конкурентоспособен, е необходимо да се търсят и внедряват нови технологии, свързани с улавянето и съхранението на вредни емисии и повишаване на ефективността на съответни централи, защото тогава разходът за производство на определено количества енергия става по-малък. Тя коментира, че ръст от 30 до 50 процента на ефективността води до 40 процента на намаляване на емисиите.
    Министърът информира още, че предстои разработване на нова енергийна стратегия, за което има създадена работна група, и акцентира, че документът трябва да бъде приет с консенсус и да е съобразен с изискванията на пакета "Климат - енергетика".

БТА

Коментари

Новини Варна