IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
21:09 | 25 май 2016
Обновен: 20:15 | 23 март 2024

КЗК проверява търговски вериги за картел

По материала работи: Борис Проданов
КЗК проверява търговски вериги за картел

Комисията за защита на конкуренцията започва разследване на големите германски търговски вериги у нас.


Това става ясно от съобщение на държавния орган от петък, в което обявява образувано производство срещу „Кауфланд”, „Билла”, „Лидл” и „Метро”.


Информацията за разследването идва само ден, след като от КЗК обявиха „внезапна проверка” на място в две от веригите.


В мотивите си за започнатото проучване от комисията посочват съмнения в договаряне на нетните на собствените марки и техните производители. Ето част от тях:


„Евентуално незаконосъобразно съгласуване между водещите търговски вериги, целящо осигуряване на благоприятна среда за налагането на собствени марки, посредством фиксиране на ценови нива по отношение на стоки на производител”, посочват от КЗК.


От Комисията за защита на конкуренцията посочват, че разследваните вериги увеличават през последните години своя пазарен дял, което налага допълнителен стимул.


„Прекомерното увеличение на дела на стоките със собствена марка в асортимента на търговските вериги също така може да повлияе по негативен начин процеса на ценообразуване както на доставните цени, така и на цените на дребно на стоките с марка на производителя", коментират още от Комисията.


От КЗК ще се опитат да докажат картел по отношение на собствените марки на веригите. От там обаче са категорични в обратното.

 

Коментари

Новини Варна