IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
21:32 | 3 юни 2016
Обновен: 13:57 | 27 април 2024

Плевнелиев: България трябва да постигне и повече от това да бъде регионален център на компютърните технологии

Това заяви президентът на церемонията по награждаване на финалистите в международно състезание по компютърно програмиране

По материала работи: Ставри Таргов
Плевнелиев: България трябва да постигне и повече от това да бъде регионален център на компютърните технологии

България е водеща страна на Балканите в областта на компютърните технологии и другите се учат от нас. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по награждаване на финалистите в международно състезание по компютърно програмиране. Президентът Плевнелиев заяви, че България е постигнала много на Балканите и че има много инструменти за младите, с които те да успеят и да развият таланта си.
Днес България е регионалния център на ай ти индустрията. Днес България създава най-много места в областта на компютърното програмиране, но сме още по-амбициозни, можем повече, каза той.
Плевнелиев изтъкна, че прогресът на науката, технологиите и иновациите е основополагащ фактор за устойчивия икономически интерес. Над 90 на сто от работните места в тази сфера са заети от младежи под 35-годишна възраст, каза още той.
По-рано президентът Плевнелиев се запозна с бизнес-идеите на над 500 стартиращи в бизнеса български ученици и студенти. Пред тях той прогнозира, че заради индустриалната революция, в следващите пет години, 20 на сто от наличните работни места ще станат излишни. Въпросът е дали ние ще се адаптираме към един свят, който се развива и където никой не ни чака - коментира Росен Плевнелиев.

БНР

Коментари

Новини Варна