IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
16:18 | 4 юни 2016
Обновен: 18:54 | 18 април 2024

Т. Томпсън: Световната банка оценява напредъка в работата на БНБ

Правосъдната система, регулаторната рамка и здравеопазването продължават да са основните слабости на България

По материала работи: Слав Велев
Т. Томпсън: Световната банка оценява напредъка в работата на БНБ

Световната банка оценява високо напредъка в работата на БНБ, пред БНР Тони Томпсън: 

 

Управляващите предприеха много сериозни мерки през последните две години, за да открият проблемите във финансовия сектор и да започнат тяхното решаване. Това е много голям пакет от реформи, ние не очакваме промяната да се случи за една нощ. Нашето финансиране към Фонда за гарантиране на влоговете представлява, според нас, нещо като вот на доверие към сектора и към управляващите, че правят правилните реформи.

 

Бордът на директорите на банката взе решение за отпускане на два кредита на България, с които ще се финансират Фонда за гарантиране на влоговете и програмата за енергийна ефективност. Държавните гаранции за първия от тях, в размер на 300 млн. евро, бяха одобрени от бюджетната комисия в парламента вчера. 

 

Правосъдната система, регулаторната рамка и здравеопазването продължават да бъдат основните слабости на България, заяви още Тони Томпсън. Той подчерта, че страната ни трябва да положи специални усилия за развиването на квалификацията на хората. По този начин ще се увеличи производителността на труда, а и всички постигнати блага ще могат да бъдат разпределени сред повече хора, подчерта Томпсън:

 

Това, което бих искал да подчертая, е, че ние виждаме много възможности пред България да се развива по-бързо и икономиката да расте с по-сериозни темпове. Говорим за укрепване на съдебната система и административната среда, както и за подобряването на работата на някои ключови регулаторни органи в сферата на енергетиката и финансите. Развиването на уменията е ключово, за да увеличи производителността и да се намали негативното влияние на демографските процеси. Третата сфера е оптимизирането на разходите в някои сфери и най-вече при здравеопазването.

 

Заради застаряването на населението пенсионната и здравната система ще тежат все повече върху бюджета, а хората, които са в активна трудова възраст и плащат данъци, ще стават все по-малко. Въпреки това, ако България увеличи производителността си само с един процент, стандартът на живот в страната може да се изравни със средноевропейския за едно поколение, категоричен е Тони Томпсън:

 

България показа силно представяне през 2015 г. и ние очакваме същото и през 2016 г. Прогнозата на Световната банка за растежа на българската икономика през тази година е 2,2 %, като в средносрочен план може да се достигне до 3 %. Това е едно убедително представяне. Ние обаче сме оптимисти и смятаме, че българската икономика може да расте още по-бързо.

Цялото интервю с Тони Томпсън можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР

 

Коментари

Новини Варна