IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
17:26 | 9 юни 2016
Обновен: 20:14 | 23 март 2024

През есента ще имаме първа действаща междусистемна газова връзка

Това ще стане след като приключи изграждането на подводната част на интерконектора с Румъния

По материала работи: Борис Проданов
През есента ще имаме първа действаща междусистемна газова връзка

През есента на тази година България ще има своята първа действаща междусистемна газова връзка, след като приключи изграждането на подводната част на интерконектора с Румъния. Това каза министърът на енергетиката в рамките на 14-та годишна конференция на газовата инфраструктура на Европа.


Тя припомни, че в началото на април "Булгартрансгаз" подписа договор с австрийска компания - един от европейските лидери за такъв тип строителство, а срокът за приключване на строителните дейности според контракта е 190 дни.


Като важен проект министърът определи интерконектора Гърция-България, който трябва да осигури на страната и региона реална диверсификация на източниците за доставка на синьо гориво. По думите на Петкова приключилата първа, необвързваща фаза на пазарния тест за проекта, е показала обнадеждаващи резултати. Девет компании са резервирали капацитет, който сериозно надхвърля проектния капацитет на интерконектора, което е доказателство, че проектът е жизнеспособен и икономически обоснован, коментира министърът.


България е заявила своя интерес да участва и в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, който е една от възможностите за осигуряване на суровина от различни източници чрез интерконектора с Гърция, посочи Петкова. Тя припомни, че той е идентифициран и като проект от общ интерес за ЕС.


Важен приоритет за нас е и междусистемната връзка с Турция, която осигурява достъп до всички настоящи и бъдещи входни точки и източници на природен газ в Турция, каза Теменужка Петкова. По думите й газовата връзка България-Сърбия, за която от българска страна е осигурено финансиране в рамките на ОП "Иновации и конкурентоспособност", трябва да осигури липсващото звено от свързаност между националните газопреносни системи на Балканите.


България е инвестирала повече от 220 млн. лева за модернизацията и рехабилитацията на националната газова инфраструктура и продължава активните си усилия в тази посока, отбеляза енергийният министър.


БТА

Коментари

Новини Варна